2009. május 13.

Zabpelyhes fasírt


Itt ez a könnyű, és tavaszi fűszerezésű fasírt, közel sem hasonlít a régen megszokott pirospaprikás változatra...még is finom és könnyű, most tavasziasan fűszereztem, hogy ne legyen megterhelő, és a zabpehely könnyedsége lehetővé teszi, hogy egy kicsit többet is ehessünk belőle.

Hozzávalók 6 darabhoz :

100 g zabpehely
2 sárgarépa
1 fehérrépa
zöld fűszerek : opcionális
1 kk kurkuma
víz
növényi zsiradék
10 g sárga borsó liszt

A répákat megpucoljuk és apró kis kockákra vágjuk, kevés olajon vagy ghee-n rövid ideig dinszteljük.
Rátesszük a zabpelyhet, majd felengedjük annyi vízzel, hogy az épp ellepje.
Ha szoktunk főzni zabpelyhet, akkor tudjuk, hogy igen sok vizet magába szív, amennyiben nem elég a víz rajta, még utólag is adhatunk hozzá, viszont itt fontos, hogy ne maradjon lucskos a pehely.

Hozzáadjuk a választott zöld fűszereket (bazsalikom, kakukkfű) és ízlésünknek megfelelően sózzuk, meghintjük egy kávéskanál kurkumával, a kurkuma kiváló vértisztító és immun erősítő (ezért is érdemes naponta fogyasztani), kevés ízt is ad az ételeinknek, de itt leginkább színe miatt használjuk.

Mikor az egész sűrűre főtt, félretesszük és kicsit hűlni hagyjuk.

Majd a masszából egy evőkanálnyit a vizes tenyerünkben gombóccá formálunk és kissé kilapítjuk, finoman megforgatjuk a sárgaborsó lisztben.

Egy kis plusz:
A sárgaborsó lisztbe keverhetünk friss apróra vágott póréhagymát, ami a forgatáskor szépen ráragad a zabfasírtra, majd kellemes, nem túlságosan tolakodó, hagymás ízt kölcsönöz az ételnek.

Serpenyőben, kevés olajon ropogósra sütjük.

Kitűnően passzol az előző, fokhagymás krumpli, recepthez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése