2009. május 28.

Magyaros ízekre vágyva : Paprikás krumpli kölessel


Piros paprikás, krumplis, magyaros...hmmm! Paprikás krumpli most kölessel.

Reggel az egyik kedvenc szakácskönyvemet bújva (Gabonaételek: a Nap ajándékai) találtam rá erre a receptre, már rég szerettem volna valamit készíteni kölessel, és ez pont ideális receptnek bizonyult,
bár más kölessel készült étkek is vonzottak, de a paprikás krumpli gondolata nem hagyott nyugodni, és rágondolván, a számban összefolyt a...



Hozzávalók 2 személyre:

600 g burgonya
70 g köles
fél fej lila hagyma
1 pritamin paprika vagy zöldpaprika
kömény mag
őrölt piros paprika

olaj

A hagymát és a paprikát apró kockákra vágjuk, majd olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a hasábokra vágott krumplit, és a fűszereket : kömény magot, sót, pirospaprikát majd kevés vizet adunk hozzá és párolni kezdjük.
.
Szeretném megjegyezni, hogy szerintem jobb ha először a kölest adjuk a hagymás alaphoz és a fűszerekkel kicsit előfőzzük, majd eztán adjuk csak hozzá a krumplit, mert a kölesnek több időre van szüksége ahhoz, hogy megfőljön.

Mikor elfőtt a víz, megint adunk hozzá és ekkor hozzáadjuk a megmosott kölest is (ahogyan azt az eredeti receptben is találjuk).
Megint csak kevés vizet adunk hozzá és tovább főzzük addig, míg meg nem puhul.Ha szükséges akkor még adunk hozzá vizet, de nem egyszerre öntjük fel az egészet nagy mennyiségű vízzel, mert úgy más ízt fogunk kapni.

Ha kívánjuk adhatunk hozzá felkarikázott vega kolbászt vagy soya virslit.

Nagyon finom és laktató ebéd, imádtam szétnyomni a villával a krumplit ahogy gyerekkoromban, és friss bagettet mártogatni a szaftba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése