2009. március 31.

Ghee - Tisztított vaj

A ghee, tisztított vaj, az Ayurvédikus gyógyításban és főzésben is nagy szerepet kap.
Nem csak kizárólag főzésre, sütésre alkalmas, de az ayurvédikus masszázs és különböző panchakarma terápiákban is szerepet kap. Nagyon jó száraz bőrre, belülről visszaolajozza a testet, nagyon jót tesz az ízületeknek, sejtszinten tisztít.
Például, ha tisztító kúrát végzünk érdemes az első három nap reggelén éhgyomorra egy evőkanál olvasztott ghee-t inni, segít a méreganyagok hatékonyabb kiválasztásában.

A vaj hevítésével teljesen tiszta, fehérje és méreganyagoktól mentes, ízletes zsiradékot kapunk, melyet lacto érzékenyek is fogyaszthatnak.
A ghee-t használhatjuk sütésre, főzésre, csak úgy mint szendvicsünkre és a reggeli pirítósra.

Érdemes 1kg vajból készíteni, ennyiből már egy pár hónapra elegendő ghee-t kapunk, mivel a vaj a hevítés során elveszti víz és fehérje tartalmát, természetesen kevesebb lesz mint mikor oda tettük főni.

Javaslom hogy minél magasabb zsírtartalmú vajból érdemes készíteni, a bio vaj lenne a legalkalmasabb erre a célra, de mivel az nagyon drága, ezért én a márkázott vaj néven futó vajat használom, és tökéletes.

Az Ayurvéda törekszik a sattva /lásd később:Gunák/ fenntartására, akárcsak a jóga. Ezért ügyeljünk a megfelelő tisztaságra, és ez nem csak a ghee készítésénél előírt javaslat.

Tehát fogunk egy tiszta és elég magas falú, vastag aljú lábost, beletesszük a vajat, és kis lángon olvasztani kezdjük.
Majd ha szükséges vasplatnit is használhatunk, nehogy rakoncátlankodjon a vaj, és leégjen.
Fontos tudni, hogy soha nem kevergetjük és nem fedjük le! Ha nagyon kíváncsiak vagyunk akkor egy TISZTA kanállal néha félrehúzhatjuk a habot a tetejéről, de nem szükséges.
Főzési ideje körülbelül 1 órát vesz igénybe.

Első fázisban kissé "ködös" lesz és hab keletkezik a tetején, még nem látni az alját.
További főzés eredményeként pukkanó, sercegő hangot fog hallatni, kezd elpárologni belőle a víz, mely a vaj 20-30% teszi ki, és lassan kicsapódik belőle a fehérje ami a lábos aljára ül és göröngyöt képez.
A hab a tetején kezd összeállni, zsugorodni és kitisztul a vaj, szép arany színűvé válik, és ahogyan lassan karamellizálódik a benne lévő tejcukor, illata pattogatott kukoricához lesz hasonlítható.

Mikor már nem ad ki hangot és egészen tisztán lelátunk az edény aljáig, ahol aranybarnás színű, akkor levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.

Majd egy tiszta üvegbe szűrjük, sűrű szűrőn vagy egy textilpelenkán keresztül.
Ügyeljünk hogy ezt az edényt csak a ghee-hez használjuk és a szűréshez használt eszköz is csak ilyenkor legyen használva.

A ghee-t nem szükséges a frizsiderben tárolnunk, a konyhapultunk dísze lehet, nem túl közel a gázhoz, nem oxidálódik, ezért, ha vigyázunk rá és nem kerül bele víz, vagy más szennyeződés, évekig is eláll, na persze ezt nem hinném , mert azt képtelen megélni, olyan finom :)
Az Ayurvéda tudománya azt mondja, hogy minél régebbi a tisztított vajunk annál finomabb és értékesebb, tehát örök életű, abban az esetben, ha csak gyönyörködnénk benne :)


Megjegyzés:
Sok helyen olvastam, hogy a ghee-t olvasztott vajként titulálják, elnézést, de a ghee nem olvasztott vaj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése