2009. április 21.

Zöldséges rakottas kuszkusszal

Ez a könnyű tavaszi egytálétel, igazán hamar elkészíthető, tápláló és egészséges egy vega számára.
Mindig is szerettem a rakott ételeket, kedvencem a rakott kel, természetesen csak zöldségekkel készítem, de ott van még a közkedvelt olasz lasagne is vagy a hazai rakott krumpli (vega kolbásszal és tojás nélkül).

Maradjunk most a rakott zöldséges kuszkusznál, amit ma kreáltam ebédre.

Hozzávalók:

6 nagy szem burgonya
2 szál sárga répa
1 cukkini
2 paradicsom
két marék zöldborsó
1 bögre kuszkusz

kakukkfű
bazsalikom
babérlevél
Voegel vagy más fűszersó
bors
olaj (repce)

A krumplit és a répát megpucoljuk, majd karikákra vágjuk, ezalatt a kuszkuszt kevés olajon picit megpiritjuk, majd forró vízzel leöntjük, úgy, hogy épp ellepje, hozzáadjuk a zöldborsót és addig főzzük, amíg el nem párolog róla az összes víz (ez nem több mint 5 perc).
Kiolajozunk egy jénai tálat, a krumpli karikákkal beterítjük az edény alját, erre terítjük el a répa és a cukkini karikákat, majd meghintjük az egészet kakukkfűvel, és a fűszersóval, a felkarikázott paradicsom egyik felét leterítjük a cukkinik tetejére, ezután egyenletesen elosztva rákanalazzuk a kész zöldborsós kuszkuszt, ezt finoman nyomkodjuk le kanállal, ezután még egy sor paradicsomot teszünk és megszorjuk bazsalikommal.



A maradék krumplival beborítjuk az egészet, így fejezzük be a rétegelést.
A végén törött borsot darálunk a tetejére, olajjal meglocsoljuk és kevés vizet öntünk a széleihez.
200°C fokon sütjük addig míg a zöldségek meg nem puhulnak, majd kivesszük és az étel tetejét tejföllel megkenjük (ízlés szerint), és még 5percre vissza tesszük sülni, hogy a teteje megpiruljon.



Természetesen nem kell ragaszkodnunk a fent felsorolt zöldségekhez, használhatunk mást, amit éppen szeretünk vagy van otthon.

Kuszkuszt nem szükséges főzni, elég ha a kimért mennyiséggel megegyező mennyiségű forró vízzel leöntjük, és lefedjük, pár percen belül a kuszkusz megszívja magát a vízzel és kész.
Vigyázz, hogy ne legyen több víz rajta, mert akkor nem tudja mind felszívni és az egész vizes és ázott lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése