2009. április 21.

Citromos tea kenyér



Nagyon egyszerű elkészíteni ezt a könnyű süteményt.
Leginkább a kenyérre hasonlít, csak édes, kitűnő egy csésze délutáni teához, kávéhoz.

Pár nappal ezelőtt elkészítettem a citromos változatát is, ez az eredeti, amit legelőször sütöttem, de az ízesítés megint csak lehet egyedi.
Mivel van két érett bio banánunk itthon gondoltam miért ne süthetnék egy banános változatot is? Épp sül... és az illata ínycsiklandó :)

Az alap nagyon egyszerű: liszt, cukor, sütőpor, és a banán vagy citrom, tej vagy soya tej, de adhatunk hozzá diófélét, mazsolát, kókuszt stb...

Nézzük az alap süteményt a citromos tea kenyeret:

Hozzávalók:

200g liszt
150g nádcukor
fél tk. szódabikarbóna
1 tk. sütőpor
4 evőkanál bio vaj
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
150 ml bio tej vagy soya tej

A tejhez adjuk a frissen csavart citromlevet, elkeverjük és hagyjuk állni.
Ezalatt a lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. Hozzáadjuk a vajat és alaposan elmorzsoljuk a liszttel.
Ezután hozzáadjuk a cukrot, és a reszelt citrom héját, majd végezetül a citromos tejet.
Az egészet finoman elkeverjük, mig lágy krémszerű tésztát nem kapunk.

Kivajazott és lisztezett őzgerinc vagy tégla formába öntjük, 40 percig 180°C-on sütjük.
Ha letelt a 40perc, egy fogvájóval megnézhetjük, hogy biztosan kész e a sütink, ha a fogvájó még nedves amikor kihúzzuk a süteményből akkor még pár percig hagyjuk a sütőben.

A banános-kesus változat a következőképpen alakul:

Minden marad az eredeti, a citromot elhagyjuk, helyette banánt és kesu diót használunk.
A soya tejben elturmixoljuk a banánt, a kesu diót (1 marék)apróra vágjuk és az egészet elkeverjük a lisztes vajas cukros alapban.

A sütési idő ugyan annyi, csak az íz és az illat lesz más :)

Kellemes délutáni teázgatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése