2009. április 5.

Körözött


Ez az imádott kedvenc, volt a ma esti vacsora.
Miután tegnap előhozakodtam azzal a ténnyel, hogy Franciaországban nincsen túró és gondolom akkor juhtúró sincs, emellett állítólag nem lehet kapni tejfölt és kefirt sem, ezért ma néhány doboz bio kefirrel is betankoltam amit még ma, meg holnap fogok elpusztítani, a kefir mellesleg nagyon jó női bajokra (e-mail-en szívesen adom ki ezeket az infókat, amennyiben még nem hallottál róla).
Szóval körözött. Úgy gondoltam , hogy már nem lesz esélyem enni, mert későn szóltam, de nagy meglepetésemre apu vett ma reggel juhtúrót a közeli boltban, és estefelé hallottam, hogy kétségbeesetten kiáltozott köménymagért, ebből már sejtettem mi van készülőben az én kedvemért.
Ilyenkor, mikor elmegyünk egy másik országba már előre izgulunk, hogy mi lesz a régi kedvenc ízekkel és, ha azokat nem találjuk, vagy nem tudjuk pótolni mással akkor kicsit szomorkodunk, de igazából ez csak a felszín, mert Angliában is sok olyan dolgot próbáltam ki, amit itthon nem lehet kapni, és azokra is rá lehet szokni mert az ember úgy is talál valami új kedvencet amire rászokhat.
Amikor pedig végleg hazaköltöztem, akkor azok hiányoztak piszkosul, de tanuljunk meg elengedni :) és nyíljunk meg az új ízeknek.

Íme hát a Körözött receptje, ha még nem ismernéd :)

25dkg juhtúró
10dkg vaj
pici só
édes pirospaprika őrlemény
1 tk kömény mag
tetszés szerinti hagymaféleség: snidling, újhagyma, lila hagyma ...

A túrót és a vajat kikeverjük a köménnyel, pirospaprikával, sóval, és az apróra vágott hagymával.
Mi snidlinget használtunk kérésemre abból is keveset, mert nem szeretem, ha a hagyma íz elveszi a lényeget, a túró jellegzetes ízét.
Jó tanácsként írom csak, hogy asok hagymázás "zavartá" teszi a tudatot, amennyiben kicsit visszaveszünk a hagyma evésből, akkor nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk, nem is beszélve arról, hogy mennyire leterheli az emésztést.
A körözöttet készíthetjük mixerrel is, így nagyon finom habos krémet kapunk, melyet érdemes inkább reggelire, vagy a kora esti órákban fogyasztani, hogy ne terhelje meg a gyomrod :)

Jó étvágyat!

1 megjegyzés: