2010. december 19.

Tripla gyömbéres süti

Nem szereted a gyömbért? Ez esetben ne is vesztegesd az időd e post olvasásával, mert ez a sütemény triplán is gyömbéres!

A héten elkezdtem nézelődni Heidi-nél, (kedvenc blogomon), hogy valami karácsonyi apró süti ötlethez jussak. Uncsi már a mézes, és a zserbó, főképp, hogy ez utóbbit nem is szeretem.(talán még nem ettem jót).
Kétféle mellett döntöttem, az egyik a tripla gyömbéres, a másikat még nem árulom el, azt majd a hét közepe felé teszem közzé...
Az idén nálam lesz a Szentesti vacsora, ezért szeretnék valami újdonsággal előrukkolni. Bár szüleim nem biztos, hogy repesni fognak az én modern ízvilágomtól, főleg ami a gyömbért illeti..., vagy talán még is?

Majd meglátom, végül is lesz még más is a terítéken, mint például az elmaradhatatlan mákos és diós bejgli.

Hozzávalók a gyömbéres apró sütihez:

240g Teljes-őrlésű tönköly búzaliszt
4tk őrölt gyömbér
2 db csillagánizs porrá törve (1tk)
1tk szódabikarbóna
fél tk só

120g vaj
60ml nádmelasz
150g nádcukor
120g kandírozott gyömbér
1 tk friss gyömbér -reszelve
2 bio citrom reszelt héja

Nagy szemű nád cukor -a golyók cukrozásához


A kandírozott gyömbérrel kezdj! Ez legalább annyi időt elvesz, mint amennyi idő az egész keksz készítéséhez kell a sütéssel együtt :) A gyömbért egészen apróra vágjuk, mintha pasztát szeretnél belőle készíteni..., hogy Heidi szavaival éljek "I mince the crystallized ginger to death." Szóval érted? Halálosan finomra finomítom :)
Ha megvagy, túl vagy a nehezén!

Egy tálba keverd össze a lisztet, őrölt gyömbért, a csillagánizst, szódabikarbónát, és a sót.
A vajat olvaszd fel és add hozzá a melaszt, a cukrot, a friss reszelt gyömbért. Ezt keverd hozzá a liszthez. Add hozzá a citrom héját és a felaprított kandírozott gyömbért.
Egy fakanállal jól dolgozd össze, majd egy teáskanállal adagolva a tenyeredbe, formázz apró golyócskákat.
Sütés előtt a golyócskákat nádcukorba forgatjuk meg.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket kb 2 cm távolságban egymástól. 180°-ra előmelegített sütőbe 7-10 percig sütjük, vagy addig amíg szét nem repednek a sütik.

Isteni illata és kellően pikáns, kissé csípős íze van. Igazi Karácsonyi különlegesség, apró újdonság és meglepetés ízlelőbimbóinknak (és családtagjainknak)!

3 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki, és biztosan az íze is az! Nagyon jó recept, karácsonyi süti lesz belőle!:)

    VálaszTörlés
  2. Megcsinálod? Majd írd meg milyen lett! Az enyém nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  3. Igen, megcsináltam, és nagyon finom lett! Picit csípett is, de ezt szeretem a gyömbérben. Szilveszterre is megcsinálom, de dupla adagban, mert gyorsan fogyott!:)

    VálaszTörlés