2010. október 10.

Sütőtökkrém leves és egy csipet India

Indiába vágyódásom nem akar szűnni, lassan már 4 éve is annak, hogy odavoltam, és igen a szó szoros értelmében odavoltam Indiától. Mostani fejemmel biztosan nem jöttem volna vissza, hisz még volt 5hónap a vízumomból, igaz megvolt a retúrjegyem, de ez most abszolút nem érdekelne...utaznék, ha tehetném.

Elköltözésem óta ez a mehetnék, és a vágy, hogy ismét lássam azt a Földrészt amely úgy belopta magát a szívembe, csak erősödött. Szobám falára ismét kikerült a hatalmas India térkép, és, ha kell ha nem azt bámulom és gondolatban tervezgetek :)

Szóval hagyom, had erősödjenek ezek a gondolatok...látom a színek kavalkádját, a békés tehenek és disznók játékát az utcákon, a hömpölygő szemetet, az emberek mosolyát és érzem India illatát... a gondolatok manifesztálódnak, szóval 2011 vége vagy 2012 elején fogom a nagyon nagy, de üres táskám és megyek Indiába :)

Addig maradnak a zenék, ételek, fűszerek és az emlékek!

Sütőtökkrém leves ahogyan én szeretem:

1 kisebb sütőtök
1 sárga és 1 fehérrépa
kis zellergumó és zeller zöldje
1 kisebb krumpli
gyömbér gyökér
fél édes hagyma
1 pici friss chili
1tk római kömény
1tk kurkuma
2tk őrölt koriander
2tk indiai fűszerkeverék (sonnentor) v garam masala
1 fahéj rúd
1tk szegfűszeg
só, bors
1tk fekete mustármag és 1ek szezámmag

A zöldségeket megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk. A gyömbért lereszeljük. Egy lábosban amiben a levest fogjuk készíteni egy fakanálnyi ghee-t hevítünk, rádobjuk a római köményt, fél percig pirítjuk majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a reszelt gyömbért.
Isteni illata lesz ahogyan a hagyma a gyömbér és a római kömény keveredik....:)
Rátesszük a zöldségeket és 5percig dinszteljük. Felöntjük forró vízzel, beletesszük a fahéj rudat, az egész chilit, a kurkumát, a koriandert a szegfűszeget, a sót, a darált borsot, és a zeller zöldjét. 
Addig főzzük míg megpuhulnak a zöldségek.
Mielőtt turmixolnánk, távolítsuk el a zeller zöldet, chilit és fahéj rudat. Mikor krémes a leves adjunk hozzá egy dl növényi tejszínt (zabot használtam) és még egyszer hozzuk forrásba a levest.
Ezalatt kevés ghee-n prítsunk fekete mustármagot és szezámmagot. Amikor a ghee elég forró dobjuk bele a mustármagokat, vigyázzunk amikor pattog nehogy a szembe, arcra pattanjon. A szezámmagot akkor adjuk hozzá amikor a mustár kipattogott, és pár másodpercig pirítsuk őket együtt.
Mikor kész adjuk a forró magokat a leveshez, dobjuk bele vissza a fahéjrudat, keverjük el.
Fogyasztáskor gyönyörködjünk a narancsos színben, mely meleget ad a testnek a hidegebb időkben, és élvezzük a mustár és szezám magok különleges aromáját.



Megjegyzés: Az ayurvéda nem használja a fekete mustármagot sem a hagymát, azok elmére ható radzsaszikus tulajdonságaik miatt.











2 megjegyzés:

  1. Én is mennék... de van kettő dolog, amire jobban vágyom, az egyikre már csak egy hónapot kell várni, a másikra remélem két évnél nem többet.

    Krémleves-függőségben vagyok, ezt is ki fogom hamarosan próbálni!!!

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem az a másik dolog amire vágysz azt tudom mi, és én is vágyom rá..., de India még belefér előtte vagy utána,mindegy,egyszer még pár hónapra biztosan elmegyek, ha az életem úgy alakul akkor többször is.
    Ez a leves nagyon krémes, szóval irány a konyha, pattogjanak a fűszerek!

    VálaszTörlés