2010. január 26.

Miso leves gazdagon

Az elmúlt pár hétben elég sokszor volt alkalmam Miso levest enni, itthon a szüleim házában.
Ezt édesanyámnak köszönhetem, mert ő nemrégen nagy Miso leves készitő és evővé avanzsált, így mindig, gazdagon van itthon minden, ehhez szükséges hozzávaló.
Mivel én is régóta szeretem, még emlékeimben elevenen él a Londoni fázós csatangolások közben kellemesen felmelegítő kis adag Miso leves, melyet kis papirpohárban árultak egy Japán take away étteremben közel a Green parkhoz, amit sokszor meglátogattam.
Majd legutóbb Franciaországban is ettünk néhányszor, de azok sem voltak oly gazdagok mint amit itthon házilag készíthet az ember. Igazából éttermekben csak egy kis miso-s lé, pár kocka tofuval és karikázott póréhagymával vagy algával, apró csészében szervírozva.
Valószínűleg ez az eredeti Japán style, a Misoshiru.
Tehát, ha házilag készítjük el akkor variálhatók lesznek a zöldségek és ízlés szerint tehetünk bele még valamilyen gabonát is, ha nem szeretjük az úszkáló algát, ami ugyan nagyon egészséges, akkor ezt kihagyhatjuk és használhatunk pici tofu kockákat helyette.
Akárhogy is döntünk, az itthoni miso levesből bármennyit szedhetünk, nem kell a kis csésze után azon gondolkodnunk, hogy rendeljünk e még egyet a szinte üres miso-s léből ;-)


A miso-ról még érdemes tudni, hogy egy tradicionális Japán étel ízesítőről van szó, amit eredetileg szója babból sóval és a köjikin nevű gombával erjesztéssel készítenek. A szoja babból készült miso a leggyakoribb, de készül még rizs és árpa miso is. (ez utóbbit használtam én)
Mindegyiknek a lényege, hogy erjesztéssel készül, majd így nyernek egy sós, sötét színű  "pasztát", amit ízesitéshez, szószokhoz és a leveshez használnak Japánban és mára már Világszerte.
Gazdag fehérje, vitamin és ásványi anyag forrás.

Hozzávalóknak érdemes jó minőségre törekedni, leginkább ajánlom a Clearspring-től a barley (árpa) miso-t, a Hijiki-t (alga), a szárított shitake gombát és a zöld nori-t.Ezek nem az olcsó kategóriába tartoznak, de nagyon jó minőséget fizetünk meg amely sokáig kitart.

2-3 szem szárított shitake gombát beáztatunk a főzés előtt pár órával.
2 db sárgarépát és egy fehérrépát apró csíkokra szelünk, a már megpuhult shitake gombával is ugyan így cselekszünk.
1 szál szárított algát megmosunk és kis darabokra vágjuk

Mindezt olajon 5percig dinszteljük. Felöntjük vízzel, és hozzáadunk egy nagyobb maréknyi bio kölest, kevés fűszersót (Herbamare), de vigyázzunk, elég csak egy kevés, mert a miso sós!
Addig főzzük míg puha nem lesz a zöldség és meg nem fő a köles. Majd ahány főre főzünk annyi teáskanál miso pasztát adunk hozzá (árpa miso-t használtam).
Elkeverjük és még egyszer megvárjuk míg forrni nem kezd, majd lekapcsoljuk, és kész is.
Mikor a miso paszta belekerült a levesbe már nem főzzük tovább.


Annyira jól tud esni a sós miso íz, ebben a hideg szürke januári hónapban, szerintem érdemes kipróbálni, ha minden van hozzá akkor fél óra alatt elkészíthető.
Apróra vágott póréhagymával szervírozzuk.

1 megjegyzés:

  1. Ahhh...hogy én mennyire szeretem a miso levest :D Épp hétvégén csináltam :) Én algával és újhagymval szeretem a legjobban :)

    VálaszTörlés