2009. június 3.

Polenta Pizza



Szinte alig akad olyan ember aki ne szeretné a pizzát. Azt gondolom az emberek nagy többsége rendelni szokta, vagy elmegy egy jobb (vagy kevésbé jobb) pizzériába, és csak kevesük készít otthon pizzát.
Pedig annál finomabbat elképzelni sem lehet :)
Én egy Szicíliai hölgytől tanultam egy nagyon egyszerű, Ő szerinte Szicíliai paradicsomszószt (pizza alap, és tésztaszósz), aki rendszeresen készített nekünk pizzát, ugyan a pizza tészta készítését is megtanultam Tőle, de őszintén még soha nem próbáltam elkészíteni, pedig biztosan menne ;-)
nos,...azt is megtanultam, hogyan bánjak a polentával (kukoricadara), ami sokkal egyszerűbbnek tűnt mint az élesztős tészta.

Könnyedén készíthetünk polentás alapú pizzát!
A polentát kevés vízben megfőzve sűrű masszát kapunk amelyet, ha kiterítünk akkor megszilárdul, majd később egyszerűen szeletekre vágható lesz.


A polenta pizza egyik előnye az, hogy nem kell tésztát gyúrni, sokkal könnyebb és glutén mentes.
Ezért a melegebb időben sokkal praktikusabb és mindenképpen egészségesebb is.

Hozzávalók egy tepsihez:

500g polenta
100g bio margarin
1 cukkini
egy fél padlizsán
2 kisebb paradicsom
1 sárga paprika
egy fél rúd házi vega kolbász (opcionális)
1 marék magozott oliva bogyó
oregánó
kakukkfú
friss bazsalikom
oliva olaj
8-9 dl víz

A szószhoz:

4-5 nagy szemű paradicsom
oregáno
száritott bazsalikom
bors
bio fix (opcionális)

Az alapot elkészíteni rém egyszerű, lássuk hát!

A vizet felforraljuk a vajjal, sóval, kakukkfűvel, mikor lobog a víz beleöntjük az 500g polentát és csomómentesre keverjük, ha netán tán kevés a víz akkor még adagolunk hozzá (csak meleg vizet) annyit, hogy sűrű, kenhető masszát kapjunk.
Ez körülbelül 1perc alatt kész, majd a masszát egy kiolajozott tepsiben egyenletesen elkenjük 1-2 cm vastagon.

Mialatt a polentánk hűl és türelmesen várakozik, hogy megkoronázzuk a feltétekkel, megfőzzük a paradicsomos szószt és felkarikázzuk a megtisztított zöldségeket.




Paradicsom szósz:

A paradicsomok héját lehúzzuk, forró vízzel leöntjük őket, majd 1-2 perc várakozás után könnyedén eltávolítható lesz a viaszos héj.
Ezután apró kockákra vágjuk, majd egy lábosban elkezdjük főzni a fűszerekkel.
Néha megkevergetjük, amikor látjuk, hogy szétfőtt a paradicsom, és nem túl híg, akkor készen van.
Amennyiben túl folyós a szósz sűríthetjük bio fix hozzáadásával, vagy egy kevés teljes őrlésű liszttel, de ha tudjuk kerüljük el ezt.
Ha nagyon savanyúnak találjuk a szószt, akkor tehetünk bele egy teáskanál barna cukrot, mivel mi most cukordiétán vagyunk, így a cukor most kimaradt, igazából nem is hiányzott belőle.

Mialatt fő a szósz van időnk felszeletelni a zöldségeket, vega kolbászt, oliva bogyókat és egy kisebb paradicsomot karikákra.

A kész és kissé lehűlt szószt egyenletesen elkenjük a várakozó polentán, majd ízlésünk szerint megrakjuk az alapot a feltéttel: zöldség karikákkal, kolbásszal, oliva bogyóval és paradicsommal, majd végül meghintjük oregánóval és kevés oliva olajat is csurgatunk rá.

180-200° fokon kb 20-25 percig sütjük.

Tálalás előtt friss bazsalikom levéllel díszítjük.

2 megjegyzés:

  1. ötletes!

    csak vega kolbász helyett húsos kolbászt tennék rá:)))

    VálaszTörlés
  2. A vega kolbász jobb az egészségednek a környezetnek és az állatoknak is.

    A Tudatosabb gondolkodás tudatosabb táplálkozáshoz is vezet amely nem csak egészségesebb és hosszan tartóbb életet eredményez, de jó karmát is termel, ellenben a húsevéssel, ami csak azért történik, hogy kielégítsd az egyik érzékedet, az ízlelést, mert azután tested csak szenved a "leküldött" húsoktól.

    Azok vagyunk amit megeszünk.

    De ez, egyéni döntésed...

    VálaszTörlés