2011. február 5.

Kakukkfüves alma lepény


Nem mindennapi ízvilágot ölel magában ez az omlós-vajas, egyszerű tészta. Egy újabb csoda az ízek világában az almás kakukkfüves tart, avagy Francia lepény.

Hogy mennyire Francia ebben az esetben nem jártam utána a dolognak...csak élvezni akartam a számban szétomló vajas tésztát, melyben az alma savanykás ízével a kakukkfű harsány világa tombol.
Mindkettőt szeretem.
Konkrétan, ha gyümölcsről van szó egész télen csak almát eszem, és a kakukkfű sem áll távol tőlem, hisz otthon mindig van friss a fűszerkertben, és a konyhapulton is, imádom krumplival, zöldségekkel, teának és most már almával is, kissé édesen.

Hozzávalók a tésztához:
200g tönköly búzaliszt
150g hideg házi vaj
1csipet só
4-5 ek hideg víz

A töltelékhez:
6db alma
1 ek friss kakukkfű levél
100g nádcukor
1 csipet őrölt cardamom (elhagyható)


A lisztet a sóval ekeverem, majd elmorzsolom benne a hideg vajat, vagy késbetétes robotgéppel is mehet bár én a kezet preferálom.
Elsőre 4 ek. hideg vizet adok a lisztes-vajas keverékhez, összegyúrom a tésztát és ha még kell adok hozzá vizet, nekem kellett még fél kanál. Összegyúrom és egy gömbbé formálom, letakarom és egy órára hideg helyen pihentetem.
Az almákat kicsumázom, megpucolom, és fél centisre felkarikázom. A kakukkfüvet a szárról lemorzsolom és felaprítom. A tésztát 34cm-es körré nyújtom és egy 24cm átmérőjű lepényformába terítem.
Az almák felét elhelyezem a tésztán, megszórom a kakukkfűvel, a cukor felével, és a csipet cardamommal majd a maradék almát és cukrot is elhelyezem. A tészta széleit ráhajtom az almákra. Nem fogja betakarni teljesen, de ez nem baj.
190°-on kb. 40-45 percig sütöm. Az alma szélein esetleg karamellizálódik a cukor, ami nagyon finom, tehát nem kell megijedni és emiatt kikapni a sütőből.  :) 
A végeredmény egy nem túl édes, de meglepően pikáns ízhatás lesz!


Forrás: Ház a Tatin utcán Susan Loomis


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése