2009. május 6.

Régimódi Répatorta




Van egy kedvenc könyvem, the book of egg free cakes címmel, letehetetlen.
Emlékszem, először 2007 októberében édesanyám szülinapjára készítettem el ugyan ezt a Répatortát, a könyv receptje alapján, azóta jó néhányszor sütöttem már ezt a kávézók közkedvelt sütijét.
A recept teljesen vegán, ami igazán kedvező, de a könyvben találunk még egy verziót répatortára, az tejes, vajas és méz is van benne, amivel én soha nem sütnék, a méz hevítéséből származó testi és emésztési folyamatokra rossz hatást gyakorló tulajdonsága miatt.

Még tegnap délután elkészültem a sütemény lényegével, amit érdemes legalább 4órán át pihentetni, de ajánlott egy éjszakával hamarabb elkészíteni, mint, ahogy a sütit sütnénk.

Nézzük hát most ezt a részt:

150 ml víz
100g muskovado cukor (teljes nádcukor)
100g bio mazsola
200g reszelt bio répa
1tk őrölt fahéj
fél tk őrölt szerecsendió
fél tk őrölt szegfűszeg

A hozzávalókat egy lábosba tesszük és forrástól számítva 5percig főzzük. Majd a kapott mixet egy keverőtálba letakarva félretesszük, legalább négy órán keresztül nem nyúlunk hozzá.



Egy másik tálba kimérünk:

250g bio lisztet
2tk bio sütőpor
1tk szódabikarbóna
1 csipet só
100g apróra vágott dió

Alaposan elkeverjük a hozzávalókat , majd hozzákeverjük a répás fűszeres szószt amit előző este készítettünk.
Őszintén én még adtam hozzá kb 1dl vizet, mert a tészta állaga nagyon száraznak tűnt, kissé vizes kell, hogy legyen, akkor nem fog cipőtalpú keménységre száradni a tortánk, hanem kellemesen puha és "szavtos" lesz.

Egy kikent , kilisztezett torta, őzgerinc, vagy négyzet alakú jénaiba is tehetjük a tésztát, szépen eleegyengetjük a tetejét.
Előre melegített sütőben 150°C hőmérsékleten kb 70-75 percig sütjük.
Mikor kész, színe sötétbarnás, majd, hogy valóban megtudjuk készen áll e a sütő elhagyására, ellenőrízzük ezt egy fogvájóval, hogy teljesen átsült e, ha a fogvájó száraz akkor kész a tortánk.

Ha kívánjuk, tetejét lekenhetjük cukros vajjal, ez az eredeti, megszokott kinézete, amennyiben még csak cukrászdában, kávézóban fogyasztottuk.
Én maradok a bevonó mentes verziónál, egyszerűbb és egészségesebb is marad így a tortánk.

2 megjegyzés: