2009. május 13.

Cardamom kekszMár régóta készültem valami cardamom-os süteménnyel, hogy legyen valami ami a blog nevéhez hivatott...
De miért sweet cardamom? Számomra nem kérdéses...
Cardamom, mert különleges, cardamom, mert illatos..., mert fűszer... a fűszerek Királynője, mert csodálatossá és misztikussá varázsolja az ételt, legyen az édes, vagy akár sós, mert nem kell mellé adni semmi mást...önmagában is megállja a helyét, egyszerű és fenséges, és mert Indiára emlékeztet...
...Olyan ez mint egy szerelem, mi mind szerelmesek vagyunk valamibe, (vagy valakibe)...meglátunk valamit és beleszeretünk, ...majd ha már a miénk, ideig-óráig boldogok is vagyunk....
...De a Cardamom-mal nem ez a helyzet itt a szerelem örök, érintése melyet a nyelveden hagy, felejthetetlen...ha egyszer megkóstoltad soha nem tudod feledni...Hozzávalók 22 db kekszhez:

400 g teljes őrlésű liszt
130 g nádcukor
70 g bio vaj vagy margarin
150 ml tej
2 tk őrölt kardamom
1 tk szódabikarbóna

A tejet a cukorral odatesszük a tűzre és addig melegítjük míg a cukor teljesen el nem olvad, nem forraljuk fel. Félretesszük és hűlni hagyjuk.
Ezalatt a lisztet, a szódabikarbónát és az őrölt kardamomot alaposan elkeverjük, és a vajat elmorzsoljuk ezzel a lisztes keverékkel.
Hozzáöntjük a cukros tejet és tésztát gyúrunk.

15 percig pihenni hagyjuk. Ezután közepes vastagságúra nyújtjuk és keksz formákat szaggatunk. Ha szeretnénk egy késsel rácsokat nyomhatunk a kekszbe, így díszíthetjük azt.

Kivajazott kilisztezett tepsibe tesszük, majd 180°C-on 15-20 percig sütjük.Illata kiszáll a sütőből... és alig bírjuk kivárni, hogy kihűljön..., de szerintem nem is érdemes :)
Indiai masala teával, vagy egyszerűen egy pohár langyos, friss fűszeres tejel fogyasszuk!

Vendéglehengerlő :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése