2011. január 9.

Szülinapi csokitorta

Testvérem mindene a repülő, az utazás, a repülőjegyek értékesítése :) És, hogy jön ez ide? Máris megtudod :)


Ma ültük a szülinapját a családdal...tegnap délután gondoltam egyet, és utolsó percben elszaladtam a sarki boltba, ahonnan kinéztek az eladók, mert 2perc múlva zárás volt, ekkor a kövezet már a hipó szagú víztől fénylett...én lábujjhegyen tipegve haladtam a kakaós részlegig, ahol felmarkoltam 2 tábla étcsokit, és egy doboz jobb minőségűnek tűnő kakaóport, mindeközben az egyik eladó aki a felmosót úgy tartotta a kezében mint egy csatabárdot, végig hatalmas fintorral az arcán, egyszer sem nézett rám, fejét peckesen az égnek, vagy a bolt pazar plafonjának szegezte, mintha csak a pillanatra várna, hogy elhaladjak mellette, és ha nem lenne büntetendő az erőszakos viselkedés, biztosan lesújtott volna egy adandó pillanatban :)))külföldön jó ideig dolgoztam egy jobb minőségű boltban, és tisztán emlékszem, hogy míg nem zártuk be az ajtót a vevők előtt zárórakor, de ha voltak az üzletben akkor addig kedvesen kiszolgáltuk őket, és mikor már üres volt az eladó tér, csak ekkor lehetett takarítani, melyre külön takarítók jöttek! Hát igen, ezek a különbségek hiányoznak, mai napig itthon, sajnos nincs változás.
Na, de kanyarodjak vissza a témához, egy csokitorta ötlete ugrott ki a fejemből, melyhez az alapanyagok izgalmas, de semmiképp nem meglepő körülmények közötti beszerzése után, hazaérve, böngészni kezdtem egy egyszerű, de mindenképpen tojásmentes csokitorta után.

Az eredmény meglepő volt, gyors és tetszetős! A tésztát hamar összedobtam, pikk pakk a sütőben volt, és egyhamar finom csoki illat kúszott az orrjárataim felé, nagyon így csiklandó érzés volt, a tészta szépen emelkedett a melegben, s csodásan nézett ki, egy egyszerű csokis piskóta ami szuper csokis, és extra könnyű lett!

Ez egy egyszerű-simple:) torta, és én pont ezt szerettem meg benne! Semmi fakszni, a végén miután kihűlt csokimázzal leöntöttem, ami szépen megdermedt rajta a hűtőben. És, hogy ne legyen olyan üres...hm, mit is találjak ki a tetejére, mi legyen a díszítés? -Gondoltam. Miért ne használnám fel a karácsonyra vett, de idő hiányában érintetlenül megmaradt mandula őrleményt, melyet marcipános szaloncukornak akartam elkészíteni?
Jó ötlet, merészen vágtam bele a gyurmázásba :) marcipán készült  a kezeim között, és bevallom elsőre nem is lett olyan rémes :D
Egy repülő, és egy kis írás a torta tetejére: GERI AIR 26 (tesókám szereti ezt a nevet...)
De nem is ez a lényeg, a lényeg az öröm volt, és a torta!

Hozzávalók az egyszerű csokitortához:
85 g vaj
2 ek. nádcukorszirup
1 ek. vaníliakivonat
300 g  liszt
100 g nádcukor
25 g kakaópor
1 tk. szódabikarbóna
fél tasak foszfátmentes sütőpor
300ml forró víz

A mázhoz:
100 g étcsoki, darabokra törve
3 ek. nádcukorszirup

A sütőt 160°-ra, ha hőlégkeverős akkor 110°-ra melegítjük, egy 18cm-es tortaformát, vagy amilyen formát szeretnénk..., kivajazunk és kilisztezünk.
A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukorszirupot (bevallom őszintén, hogy nádmelaszt használtam ), és a vanília kivonatot.
3 dl vizet felforralunk és a vajas cukros keverékhez adjuk.
Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sütőport, és a kakaót.
A vizes keveréket hozzáadjuk a szárazhoz, és csomómentesre keverjük. A tésztát formába öntjük.
Kb 60-100 percig sütjük vagy ameddig szükséges, tűpróbával ellenőrizzük. 
(A sütési rész nekem meglepően hosszadalmasnak tűnt, még 60perc után is nyers volt a tészta, ezért 20percet kellett ráhúznom mire megsült.)
Miután kész, várjunk 15percet és csak ekkor vegyük ki a formából. Míg teljesen ki hűl elkészítjük a mázat.
A csokit egy lábosban felolvasztjuk, és a melaszt vagy cukor szirupot hozzákeverjük. Én extrának adtam hozzá egy kevés zab tejszínt is, ettől még krémesebb lett.
A kihűlt tortára szép lassan ráfolyatjuk a mázat és hűtőszekrénybe tesszük.

A marcipánhoz:

100g darált mandula (bőven sok volt!)
75g nádporcukor
kevés víz

A mandulát a cukorral jól elkeverjük és kevés vízzel összegyúrjuk, formázható masszát kapunk, melyből kreatívan alkotunk amit szeretnénk.

5 megjegyzés:

  1. Hűűűűűűűűűűűűűű azt a mindenit... Ez gyönyörűűűűű!!! Zseni vagy! :)

    VálaszTörlés
  2. Azt nem tudom, hogy mennyire vagyok "zseni" , de azt igen , hogy nagyon finom volt! :))

    VálaszTörlés
  3. Na megvan Marcipán szülinapi tortareceptje:)

    VálaszTörlés
  4. vanília kivonatot mivel lehetne helyettesíteni? aroma? vagy vanília rúd?

    VálaszTörlés
  5. En nem hasznalok aromat, ha lehetseges akkor a vanilia rudat valaszd;) jo sutest!

    VálaszTörlés