Francia lepény, vagy a franciák pizzája néven ismert, nem mindig egyszerű, de igazán nagyszerű és finom étel.
Utána olvasva gyorsan kiderítettem, hogy megint nem eredeti Francia finomságról van szó! :) Franc, Franciák...mikor lesz már hogy nem csalódom? :D
Természetesen ne vedd szó szerint, csak furcsa, a baguette (Oszták eredetű) után a quiche-ről is kiderül, hogy Német származású! A kuchen - sütemény szóból "franciásodott" quiche-é! A Német terület után Angliában vált népszerűvé majd, Amerikában az 1950-es években. És ezen már annyira nem is csodálkozunk jelenleg is sikerrel hódít a Francia területeken!
És a Parvati konyhán :)
Pár napja vettem egy szilikonos lepény formát. Muszáj volt ma felavatnom, eredetileg a városban szerettem volna ebédelni, lett volna némi elintéznivalóm, de a trutyis-havas idő miatt meggondoltam magam, és inkább itthon maradtam a melegben, csendben és nyugalomban.
Természetesen először Heidihez kukkantottam be Quiche receptért, találtam is egy kedvezőt, és ezt választottam vezérfonálnak. Elég régen közzétett bejegyzése ez a recept és akkortájt még nem törte magát, hogy gramm-ban is feltüntesse a hozzávalókat. Ezért elkezdődött a szokásos bogarászás a mértékegységek átváltása miatt, amit nem nagyon kedvelek. Régen, ha emlékeztek volt itt a blogomon egy klassz kis átváltó, ami aztán a későbbiekben nem volt többet elérhető. Nos azóta nyöszörgök, és lusta vagyok másikat keresni.
Ezért aztán ahogy kimértem a lisztet, a zabpelyhet és a tökmagot...az az érzés fogott el, hogy nincs is szükségem erre a receptre, a töltelékem úgy is teljesen más lesz, mert nincs itthon se gombám, se spenótom...és ezután megszállt az ihlet!
Íme, ez a Quiche kerekedett ki belőle:
A kéreghez:
80g aprószemű zabpehely
3 ek tökmag
150g bio tönkölybúza liszt
1/2 tk sütőpor
1 tk őrölt fekete bors
1/2 tk himalaya só
1 hintés szerecsendió
5 ek kukorica olaj
5ek víz v soya tej
A töltelékhez:
egy kisebb tök fele
egy kisebb tök fele
1 vöröshagyma
2 ek ghee
1 tk őrölt koriander
300g bio natur tofu
100g bio füstölt tofu
1 doboz bio natur yoghurt
2 ek zab tejszín
1 nagy marék petrezselyem
1 nagy marék rukkola
só
bors
2 tk bio dijoni mustár
3-4 szál friss kakukkfű
A zabpelyhet és a tökmagot sütőpapíron egyenletesen elosztjuk és előmelegített sütőben 6-8 percig pirítjuk.
A zabpelyhet és a tökmagot sütőpapíron egyenletesen elosztjuk és előmelegített sütőben 6-8 percig pirítjuk.
A hagymát felaprítjuk, a fél tököt kis kockákra vágjuk. A ghee-n vagy más zsiradékon dinsztelni kezdjük a hagymát míg szép arany színe lesz, ekkor hozzáadjuk a kockázott tököt. Őrölt korianderrel és sóval ízesítjük. Ha kell pici viet tehetünk hozzá. Puhára pároljuk. Félretesszük hűlni.
A lisztet, sütőport, sót borsot, és szerecsendiót kézzel összeforgatjuk. A megpirult zabpelyhet és tökmagot porrá daráljuk és a lisztes keverékhez keverjük. Hozzáadjuk az olajat (én elmorzsoltam benne) és ezután a vizet vagy soya tejet. Összegyúrjuk. Ez lesz a töltelék kérge. Már önmagában nagyon ízletes :)
Kis gombócot formálunk belőle a kezünkkel é egy lisztezett felületen kinyújtjuk kerekre, vagy a formában is kinyújthatod, ha ez a variáció szimpatikusabb.
A kerek tésztát a formába helyezzük és a széleken finom mozdulatokkal, hogy ne szakadjon el a tészta, feltologatjuk, hogy legyen pereme.
Mikor ezzel megvagyunk betesszük a hűtőbe.
Elkészítjük a tölteléket.
A tofut nagyobb kockákra vágjuk és egy nagy tálba tesszük, hozzáöntjük a joghurtot és a növényi tejszínt, mixerrel simára készítjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a mustárt, a kihűlt tököt, a durvára felvágott petrezselymet, rukkolát és a friss kakukkfű leveleket.
A krém nagyon finom, kóstold meg az ujjaddal ;-) úgy sem bírod ki.
Ha nem elég krémes adj hozzá még egy kevés növényi tejszínt.
A formában lévő tészta közepébe borítjuk a tölteléket és szépen egyenletesen elosztjuk egészen a szélek tetejéig. Meghintjük pirospaprikával.
180 ° -on 40 percig sütjük (hőlégkeverős sütőben).
Langyosan fogyasztva ajánlom, ha egyedül vagy akkor egy jó izgalmas film társaságában, ha szerencsésebb vagy akkor társaságban egy üveg fincsi borral csúsztatva!
Bon Appétit!
Igazán gyönyörű, harapnivaló finomság!
VálaszTörlésNézz be a blogomba, egy kis meglepetést találsz ott! :)
VálaszTörlésCsak azt tudom mondani amit átéltem: szem behuny, és ha létezik az izlelőbimbóknak orgazmusa, akkor ma este átélték :)
VálaszTörlésKöszi Zsuzsi, öröm volt veled falatozni ;-) !
VálaszTörlés