2011. január 26.

Quiche


 Francia lepény, vagy a franciák pizzája néven ismert, nem mindig egyszerű, de igazán nagyszerű és finom étel.
Utána olvasva gyorsan kiderítettem, hogy megint nem eredeti Francia finomságról van szó! :) Franc, Franciák...mikor lesz már hogy nem csalódom? :D
Természetesen ne vedd szó szerint, csak furcsa, a baguette (Oszták eredetű) után a quiche-ről is kiderül, hogy Német származású! A kuchen - sütemény szóból "franciásodott" quiche-é! A Német terület után Angliában vált népszerűvé majd, Amerikában az 1950-es években. És ezen már annyira nem is csodálkozunk jelenleg is sikerrel hódít a Francia területeken!
És a Parvati konyhán :)

Pár napja vettem egy szilikonos lepény formát. Muszáj volt ma felavatnom, eredetileg a városban szerettem volna ebédelni, lett volna némi elintéznivalóm, de a trutyis-havas idő miatt meggondoltam magam, és inkább itthon maradtam a melegben, csendben és nyugalomban.
Természetesen először Heidihez kukkantottam be Quiche receptért, találtam is egy kedvezőt, és ezt választottam vezérfonálnak. Elég régen közzétett bejegyzése ez a recept és akkortájt még nem törte magát, hogy gramm-ban is feltüntesse a hozzávalókat. Ezért elkezdődött a szokásos bogarászás a mértékegységek átváltása miatt, amit nem nagyon kedvelek. Régen, ha emlékeztek volt itt a blogomon egy klassz kis átváltó, ami aztán a későbbiekben nem volt többet elérhető. Nos azóta nyöszörgök, és lusta vagyok másikat keresni.
Ezért aztán ahogy kimértem a lisztet, a zabpelyhet és a tökmagot...az az érzés fogott el, hogy nincs is szükségem erre a receptre, a töltelékem úgy is teljesen más lesz, mert nincs itthon se gombám, se spenótom...és ezután megszállt az ihlet!

Íme, ez a Quiche kerekedett ki belőle:

 A kéreghez: 
80g aprószemű zabpehely
3 ek tökmag
150g bio tönkölybúza liszt
1/2 tk sütőpor
1 tk őrölt fekete bors
1/2 tk himalaya só
1 hintés szerecsendió
5 ek kukorica olaj
5ek víz v soya tej

A töltelékhez:
 egy kisebb tök fele
1 vöröshagyma
2 ek ghee
1 tk őrölt koriander
 300g bio natur tofu
100g bio füstölt tofu
1 doboz bio natur yoghurt
2 ek zab tejszín
1 nagy marék petrezselyem
1 nagy marék rukkola
bors
2 tk bio dijoni mustár
3-4 szál friss kakukkfű


 A zabpelyhet és a tökmagot sütőpapíron egyenletesen elosztjuk és előmelegített sütőben 6-8 percig pirítjuk.
A hagymát felaprítjuk, a fél tököt kis kockákra vágjuk. A ghee-n vagy más zsiradékon dinsztelni kezdjük a hagymát míg szép arany színe lesz, ekkor hozzáadjuk a kockázott tököt. Őrölt korianderrel és sóval ízesítjük. Ha kell pici viet tehetünk hozzá. Puhára pároljuk. Félretesszük hűlni.

A lisztet, sütőport, sót borsot, és szerecsendiót kézzel összeforgatjuk. A megpirult zabpelyhet és tökmagot porrá daráljuk és a lisztes keverékhez keverjük. Hozzáadjuk az olajat (én elmorzsoltam benne) és ezután a vizet vagy soya tejet. Összegyúrjuk. Ez lesz a töltelék kérge. Már önmagában nagyon ízletes :)
Kis gombócot formálunk belőle a kezünkkel é egy lisztezett felületen kinyújtjuk kerekre, vagy a formában is kinyújthatod, ha ez a variáció szimpatikusabb. 
A kerek tésztát a formába helyezzük és a széleken finom mozdulatokkal, hogy ne szakadjon el a tészta, feltologatjuk, hogy legyen pereme.
Mikor ezzel megvagyunk betesszük a hűtőbe.
Elkészítjük a tölteléket.

A tofut nagyobb kockákra vágjuk és egy nagy tálba tesszük, hozzáöntjük a joghurtot és a növényi tejszínt, mixerrel simára készítjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a mustárt, a kihűlt tököt, a durvára felvágott petrezselymet, rukkolát és a friss kakukkfű leveleket.
A krém nagyon finom, kóstold meg az ujjaddal ;-) úgy sem bírod ki.
Ha nem elég krémes adj hozzá még egy kevés növényi tejszínt.

A formában lévő tészta közepébe borítjuk a tölteléket és szépen egyenletesen elosztjuk egészen a szélek tetejéig. Meghintjük pirospaprikával.
180 ° -on 40 percig sütjük (hőlégkeverős sütőben).

Langyosan fogyasztva ajánlom, ha egyedül vagy akkor egy jó izgalmas film társaságában, ha szerencsésebb vagy akkor társaságban egy üveg fincsi borral csúsztatva!

Bon Appétit!

4 megjegyzés:

  1. Igazán gyönyörű, harapnivaló finomság!

    VálaszTörlés
  2. Nézz be a blogomba, egy kis meglepetést találsz ott! :)

    VálaszTörlés
  3. Csak azt tudom mondani amit átéltem: szem behuny, és ha létezik az izlelőbimbóknak orgazmusa, akkor ma este átélték :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi Zsuzsi, öröm volt veled falatozni ;-) !

    VálaszTörlés