2011. január 27.

Croissant

Le bonheur est dans la feuille et pas dans le pré !
Makes the day brighter, right away!


A francia croissant -nak párját nem lelni sehol sem. A pékség kultúrájuk is irigylésere méltó.
Itthon mindig csalódás ér, ha rávetemedek a croissant vásárlásra...soha nem elég vajas, elég könnyű, elég dús...
Már egy ideje fontolgatom, hogy saját kezűleg készítem el itthon, és most megérett rá az idő. 
Talán sokat köszönhetek Susane Loomis nevű amerikai hölgynek, aki a Ház a Tatin utcán c. könyv írója.
A könyv már jó pár éve ki lett adva nálunk is, de hozzám csak most jutott el. Szenvedéllyel olvastam végig a receptekkel tarkított regényt. Mikor a szerző számomra is ismerős, bejárt helyeket, városkákat, Párizsi állomásokat, kerteket, parkokat gazdagon ecseteli....itt ott feltörő emlékeim hatására hol sírtam, hol kacagtam. És természetesen az étvágyam is megjött tőle.
Így adta meg a végső löketet a croissant elkészítéséhez, melynek receptje nincs a könyvben.
Még bő egy éve kerestem receptet a neten, akkortájt mikor még kint éltem Versailles-ban, találtam Joe Pastry oldalát, amely bőséggel rendelkezik francia sütemények receptjeivel és pontos, kissé talán bonyolult részletezéssel.
Valószínűleg ez a végső dolog adta az ötletet, hogy valaki más receptje után nézzek, mindenképp szerettem volna, ha Francia az illető,...és ez elsőre sikerült. Nagyon szimpatikus hölgyet találtam, aki Francia származású, és gyönyörű fotókkal díszített blogja áttekinthető, és népszerű.

Tapasztalatom szerint egy átlagos amerikai blogolónak egy bejegyzéshez minimum 40-50 comment jár/post! 
Itt az ember örül, ha már 5 hozzászólója van egy recepthez, és abból kétszer Ő maga szólt hozzá :D 
Ez a különbség kultúra és kultúra között. Mint pékség és pékség között. Ez utóbbiról már kifejtettem a véleményem, amit a francia naplóban olvashatsz.

Visszatérve Béa-hoz, akinél a számomra tetszetős és elég könnyen elkészíthető croissant receptet találtam. Ahogy elolvastam a receptjét, tudtam, hogy ez az ami kell nekem! Jól érthetően fogalmaz, számomra is, szóval ez már azt jelenti, hogy egy kezdő angolos is megérti :) a képei lenyűgözőek, és azt hiszem adott egy nagy löketet, hogy jelentkezzek egy hamarosan induló fotográfus tanfolyamra, amit már tűkön ülve várok! Végre egy este mikor nem fogok dolgozni, végre új arcokat ismerek meg, végre egy új színfolt kerül az életembe :)
Szóval köszi Béa! Úgy érzem elnyerted nálam a második legkedveltebb blog címet, Heidi után!


Croissant:
kb 40-44 db pici croissant-hoz

360ml házi tej
1,5 ek szárított élesztő
3 ek nádcukor
2 ek vanília esszencia
1,5 tk só
360g bio fehér tönkölybúzaliszt
340g házi vaj (hidegen)

Az első nap:
A tejet felmelegítjük (légy óvatos nehogy túl forró legyen) és egy nagy tálba öntjük. Megszórjuk az élesztővel cukorral és a vanília esszenciával. Összekeverjük és kb 5percig hagyjuk állni, míg habos lesz.
Egy külön tálba mérjük ki a lisztet, és keverjük össze a sóval, én kézzel forgattam össze.
Majd adjuk a lisztet a tejhez és egyenletesen elkeverjük. Letakarjuk és éjszakára a hűtőbe helyezzük.
Másnapra a tészta a duplájára dagad.

Eddig ez volt a könnyű rész. Bár végig kellemes volt a tésztával "játszanom" nem erőltetett meg a procedúra, inkább szórakoztatott. Jól esett a selymes tésztát a kezeim között érezni, és dolgozni vele.

Második nap:
Kivesszük a tésztánkat a hűtőből. A hideg vajat 12 db-ra vágjuk, és egy tálba tesszük. Meghintjük 3 evőkanál liszttel, és simára gyúrjuk. Megint csak egy élvezetes momentum: a sikamlós vaj a kezeid között olvadozik, érzékien puhává varázsolja bőrödet. Heti egy Croissant tészta elkészítése, és nincs szükség több paraffinos kézápolásra :)
Lisztezett felületre borítjuk a vajat, és egy kb 2,5 cm magas négyzetet formálunk belőle. Ez lesz a "butter block" - vaj tégla :) Amikor kész, egy fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe.

Most a jól belisztezett felületre borítjuk az előző nap elkészített tésztát. (szinte folyik) és négyszöget formálunk belőle.
Mikor először érintettem meg, szinte elragadó érzés volt, az a jól eső csalódás, ami simogatva futott végig az idegeimen..a  tészta ránézésre ragadós-nyúlósnak tűnik, de mikor hozzáérsz selyemmé változik. És azt csinálhatsz vele amit csak akarsz!
De, ha croissant szeretnél akkor most egy négyzetet kell formálnod, melynek mind a négy sarkát picit kihúzunk. A tészta közepébe helyezzük a hideg vaj-téglát és a tészta négy fülecskéjét ráhajtjuk. 
Úgy fog kinézni mint egy batyu.
Erősen összecsípjük a széleket, hogy ne jöjjön szét!
Lisztezzük és ütjük vágjuk a nyújtófával. Szó szerint, most kiadhatod a fölös energiát, felgyülemlett stresszt! Itt ez a vajas, selymes tészta, és neked ütnöd kell :)))
Majd ha lehiggadtál, akkor lassan kezd el nyújtani addig míg nem kapsz egy 12x20-as téglalapot.
Ha látnád, hogy a vaj kikandikál akkor húzd be a kukucskáló részt egy kis tésztával.

Most a tészta hosszabbik felét forgatjuk magunk felé, a bal és jobb oldalt behajtjuk középre, a szélek találkozásáig.
Eztán a tésztát 90 fokos szögben elfordítjuk, és behajtjuk a bal oldalt a tészta közepéig, majd a jobb oldalát a áthajtjuk rajta, mintha egy könyvet csuknánk be.
Majd a tésztát egy műanyag fóliába tesszük és 30percre a hűtőszekrénybe helyezzük.
Vedd ki a hűtőből és 15 percet várj. Majd ismételd meg a hajtogatási procedúrát még kétszer. (téglalap formára nyújtod, a bal és jobb oldalt behajtod középre, majd a bal oldalt középre, és a jobb oldalt áthajtod rajta). Még egyszer 30percig pihentetjük a hűtőben.

Ennél a pontnál már délután volt, így nem folytattam tovább, ezért született nálam egy harmadik nap is.

Harmadik nap:
A tésztát kivettem a hűtőből, megfeleztem, majd a fele tésztát egész hosszú, és kb 10-12 cm széles csíkra nyújtottam. Háromszög formákra vágtam és kiflit tekertem belőlük.
Fél adag tésztából 20-22 db pici croissants lett.
A tészta másik felét is elkészítettem, de ezeket a croissant-okat lefagyasztottam, és dobozba tettem. Így ha jön valaki, csak kikapok néhányat, forró sütőbe dobom, és 15 perc alatt ott a ropogós, vajas finomság. Tejeskávéval az igazi!

Szép fényes croissant szeretnél akkor érdemes tojássárgájával  megkenni. Bár ez az ízén nem sokat hoz...Így is úgy is páratlan lesz! Vajban olyan dús, ha ránézel máris összeugranak az ereid és a szíved hevesebben fog verni.
Szombat reggel egy omlós, vajas croissant-nak nincs párja! Te magad is harapnivaló leszel a sütés végére, hisz egész tested vajszagú lesz :)


Bevallom, így a post végén, soha nem a croissant volt a kedvenc péksütim a Francia hónapok alatt.
Vaj-on akkor még is mi? Legközelebb elárulom ;-)

4 megjegyzés:

  1. Köszi a receptet, régóta készülök croissant sütni, de ezzel a recepttel kipróbálom. Én is nemrég olvastam a Ház a Tatin utcában-t, nagyon élveztem !
    Várom, hogy áruld el mi si volt a kedvenc péksütid!
    Üd., Judit.

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon klassz, csak végiggondoltam, hogy nekem három nap szabadságot kéne kivenni, hogy elkészitsem :) De a majdegyszermegcsinálom fiókba betettem :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűen néznek ki. Gondolom megéri a fáradtságot!:)

    VálaszTörlés
  4. Köszi! Mindenkinek üzenem, hogy érdemes elkészíteni! Jó kis játék :) és nem kell hozzá három nap, egy péntek este bekészíted a tésztát, és másnap reggel nyújtod, formázod, sütöd!
    Ha kellően korán kelsz, reggelire friss croissant ehetsz reggelire.
    Szóval igen, megéri a fáradtságot.
    Ajánlom a lek-vár-lak termékeit hozzá!!! Szuper!

    Számoljatok be az eredményről!!!

    VálaszTörlés