2010. május 24.

Epres-mákos torta


Végre itt az eper szezon! Igaz még borsós az ára, bár most szerencsés voltam, mert a helyi zöldségesben kedvelnek a fiúk és ingyen kaptam 30dkg epret. :)


Az eper gazdag C vitaminban, vasban (piros), könnyű, vízben gazdag, ezért frissítő hatású, és egy jó hír: kalória tartalma alacsony, ezért azoknak is kedvező édesség (cukor nélkül:) akik vigyáznak nem csak alakjukra, de egészségükre is.
Természetesen ha megsütjük, vagy főzzük, ez esetekben a C vitamin tartalomnak lőttek, de a különleges íz még így is kárpotól.


Élvezzétek amíg tart!

Epres-mákos torta Hozzávalók:

130g teljes kiőrlésű bio tönkölybúzaliszt
130g bio fehér tönkölybúzaliszt
50g mák
50g nádcukor
1 citrom reszelt héja 
1,5 tasak bio sütőpor (15g)
7 ek. olaj
3dl soya ital
30dkg friss magyar eper

Egy keverőtálba kimérjük a liszteket, a cukrot, a sütőport (ez a fajta még Franciaországból volt, egy tasak 10g és nem 12g mint az Oetker féle), a mákot, és a citrom héját hozzáreszeljük és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk az olajat és a soya italt. Közepesen kenhető, nem túl folyós állagúnak kell lennie.
Kiolajozott, lisztezett tortaformába terítjük szét, legjobb a szilikon forma, mert abban semmilyen káros anyag nincs, de csatos tortaforma is megteszi, bár a teflon nem túl egészséges, érdemes hát elkerülni, ha teheted!
A szilikon formák nagy előnye, hogy nem kell olajozni, sem lisztezni, mert egyszerűen kiforgatható belőle a tészta, és könnyen tisztán tartható.
Amint a formába került a massza, elegyengetjük, és a megmosott, félbe vágott eperszemeket a tészta tetejére tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180°-ra ezen a hőmérsékleten sütjük a tortát 15-20 percig, majd 200°-on amig teljesen át nem sül.

Készen a formában hagyjuk kicsit lehülni, és ha már nem forró kitesszük egy torta tálra.
Tálaláskor meghinthetjük porcukorral, vagy karamellás eperöntettel locsoljuk.

Az eperöntet-hez egy kevés nádcukrot karamellizálunk, majd vízzel felöntjük és hozzáadjuk az eper szemeket -érdemes az érettebbeket választani- és rövid ideig főzzük.
Ha nem készítjük el az öntetet, akkor érdemes több cukrot tenni a tésztába.


A tészta nagyon könnyed lett, a mákszemektől pedig ropogós, egyszerűen finom!

Mentalevéllel díszíthetjük. 

Forrás: Ízek és Érzések jún-júl.

4 megjegyzés:

  1. Hú, ez nem az Ízek és érzések Magazinból az epres-mákos torta vegánosítva? Mert azt nagyon kinéztem magamnak, és ha vegánosítva ki is próbáltad, már sokkal könnyebb a dolgom!:-)

    VálaszTörlés
  2. Szia :-) De igen az! Már vegánul...akkor hajrá, mert iszonyúan finom :)))

    VálaszTörlés
  3. Ma egy kicsit több időt töltöttem Nálad a szokásosnál :P és végre megtaláltam ezt a receptet!!! Emlékeztem, hogy nagyon tetszett, mikor felkerült, csak az nem rémlett, kinél olvastam! Tuti megcsinálom!! Köszi! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi Kata :) Igen ez nagyon fini volt, az Ízek és Érzések magazin után vegánul készült. Majd figyelem nálad, hogy milyen lett!

    VálaszTörlés