2010. május 24.

Csőben sült zsenge zöld spárga árpával

Spárga, a nyár előhírnöke...Mi mást is mondhatnék még róla? Hogy imádom, mert lédús és zsenge, magas a kálium tartalma melynek hatása vízhajtó és csupa rost??? Ezt mindenki tudja aki szereti! :)))

Ez a finomság pár napja készült, csak nem volt időm közzé tenni.
Jöjjön hát a recept. Megint egy gyors ebéd, előnyben azoknak akiknek nincs idejük, de még is szeretik, ha tartalmas és értékes étel kerül a tányérjukra.

Hozzávalók 2 személyre:

Egy fél csomag zöld spárga (250g)
3-4 új sárgarépa

60g bio vaj vagy ghee
3 ek. teljesörlésű liszt
3 dl tej vagy növényi tej
2 csipet fehérbors
sajt vagy növényi sajt 

A zöldségeket megmossuk a répát megpucoljuk, a spárgának letörjük a szárát ahol hagyja magát.
Vízgőz felett megpároljuk őket, a répát pár perccel tovább mint a spárgát.
Szeretem, ha ropogós marad a zöldség, így nagyon rövid ideig hagytam a gőz felett.
Ezalatt elkészítjük a mártást. Lereszeljük a sajtokat (lehet kétfélét is használni, füstölt és nem füstölt) Megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük a tejjel és csomómentesre keverjük.
Hozzáadjuk a fűszereket és a reszelt sajtok felét. 

A zöldségeket egy hőálló tálba helyezzük el, majd a kész mártással leöntjük őket, és megszorjuk a maradék sajttal.
Grillen pár percig, vagy sütőben addig sütjük míg meg nem pirul rajta a sajt.


Az árpát még előző este beáztattam, míg készült a csőben sült zöldség, addig másfélszeres sós vízben puhára főztem. 

Ha valaki nem szeretné a spárgát akkor ezt az ételt szinte bármilyen más zöldséggel el tudja készíteni. 

Forrás: Ízek és Érzések jún-júl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése