2010. május 18.

Friss tavaszi zellerszár saláta Tahini öntettel

Itt a friss zeller és vele a zsenge szára. Mindkettőt felhasználva készítettem ezt a nagyon laza, frissítő tavaszi salátát, amit házi tahini öntettel tálaltam.

Hozzávalók:

 1db Friss zsenge zeller gumó a zöld szárral együtt
1-2 darab új sárga répa
egy fél piros alma


A zöldségeket és az almát alaposan megtisztítjuk, a zeller szárat kis méretre daraboljuk, a gyökereket és a fél almát lereszeljük. Nem pucoltam meg a zellergumót, olyan zsenge, hogy felesleges. Mindezt alaposan összekeverjük.

Tahini szósz:

egy maréknyi hántolatlan szezámmag
fél friss citrom leve
2-3 ek. oliva olaj
víz (amennyit felvesz)


A szezámmagot porhanyósra daráljuk (turmixgépben is lehet) hozzáadjuk az olajat, vizet, sót és a friss citrom levét.
Simára turmixoljuk. A lényeg, hogy a szezámmag adja meg a szósz sűrűségét, és ezt higítjuk az olajjal és a vízzel.
A tahini nagyon kalória dús, maga a szezám is olajos, plusz az olaj amit hozzá adunk, gazdag fehérje forrás is egyben. Érdemes csínján bánni vele, könnyen megüli a hasat.
A szervezetre fűtő hatású, így kicsit kompenzálja a saláta hűtő jellegét, ami ebben a vacak időben nem is baj :)

A tahinit érdemes mindig frissen elkészíteni. Ez nem az a tahini pasta amit üvegben is meg tudsz venni, az szezámmag sűrítmény, ez pedig egy kellemes laza, folyékony állagú öntet.

3 megjegyzés:

  1. Igazán remek ízvilág jött össze ebben a salátábán! Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Igen valóban az volt, ropogós, és ízletes :)

    VálaszTörlés
  3. MIt nem adnék én most, ha mint mz/x hipphopp iderepitenél nekem egy adaggal :)

    VálaszTörlés