2009. június 15.

Kitcheri

A kitcheri egy kedvelt indiai étel, amit nemcsak heti étrendünkbe illeszthetünk be rendszeresen, de egy évben egyszer vagy kétszer ajánlott mono diétaként is alkalmazni. Gondolom már ki is találtad, hogy én hol tapasztaltam meg ezt a fajta tisztító diétát.

Igen, a jógik eledeleként is ismert nagyszerű kitcheri, kiváló reggeli is lehet, mivel annak ellenére, hogy gazdag növényi fehérjében, nem terheli meg a gyomrot, nagyobb mennyiség esetén is könnyű marad a test, a kitcheri gyorsan végigszáguld rajta, miközben pucolja és méregteleníti a gyomrot és a beleket, majd a testben levő toxinokkal együtt távozik.

Az első napokban (első három napban) érdemes zöldségesen készíteni, cukkinivel, brokkolival, répával stb, majd lassan elhagyjuk a zöldségeket már csak kevés friss citromlevével és koriander zöldjével ízesítjük, aztán teljesen "üres" kicherit fogyasztunk a diéta közepén, az utolsó két napban ismét kevés zöldséggel gazdagítjuk a könnyű ételt.
Ugyan ugy mint bármely más böjtnél vigyázznunk kell a diéta bevezetésénél és megtörésénél, hogy azok egyike se legyen túl agresszív, tehát, ha ma még zsíros, nehéz ételeket eszel, és holnaptól szeretnél böjtölni, majd az X. nap után fél tortával inditasz! EZ NEM LESZ JÓ!
Tudatosság nagyon fontos a diétáknál tisztításnál, hogy a szervezetnek hagyjunk elegendő időt a változás felismerésére, ugyan is ha nem igy teszünk, az nem csak a gyomrunkat viselheti meg, de az egész szervezetre, testre ki fog hatni, rosszkedv, ingerlékenység, mntális zavarok, frusztráció, elvonási tünetek és felborult anyagcsere, leginkább székrekedés jelentkezhetnek.
Hogy ezt mind elkerüld és sikeres legyen a diátád, bármi legyen is az, muszáj, hogy felkészülj rá testben és lélekben.

kurkuma gyökér

A kitcheri diéta vagy böjt, közel sem olyan nehéz, és megpróbáltató mint egy lé böjt, de még ekkor is jó, ha tudunk egy pici időt magunkra szánni, meditálni, kicsit elvonulni csendben lenni jógázni, vagy csak relaxálni, napi szinten.

A lényeg, hogy ne csak testi szinten gondolkodjunk amikor tisztításról beszélünk, de legyen spirituális jelentősége is, és igyekezzünk lelkiekben is megújulni, tisztulni és fejlődni.

Kitcherit enni, ha nem is 9 napon keresztül, de legalább pár napig (3-4), nagy pihenést jelent az egész emésztő rendszernek. Az emésztésünk megújul és beáll az anyagcsere.
Leginkább azt javasolnám, hogy akkor végezzünk kitcheri diétát, amikor az évszak vált, na már most, ez azt hiszem manapság már mindegy, mert, ha egyik nap van 30 ° fok, a következő nap pedig 12° fok és szakadó eső, akkor ennek nincs jelentősége, ez így is úgy is folyamatos átállást és alkalmazkodást kíván a szervezetünktől (sajnos), tehát a kitcheri fogyasztása csak könnyíti ezt a kellemetlen fázist, hasonlóan, mint amikor az évszakok váltakoznak.

Vágjunk most bele a kitcheri elkészítésébe.

Javasolnám a ghee használatát a kitcheri elkészítéséhez, mert valamilyen jó minőségű zsiradékra szükségünk lesz, finomsága mellett a ghee rendelkezik sejt regeneráló és tisztitó hatással.

Tehát, ha van ghee-nk akkor érdemes az első három napban, éhgyomorra egy evőkanál olvasztott ghee-t enni, ez segit a toxinok sejtszintű tisztulásában.

Kitcheri diétánk alatt naponta háromszor eszünk majd kitcherit, az étkezések közötti időkben pedig sok vizet és gyógyteákat fogyasztunk. Természetesen most nem eszünk kenyeret, vagy más pékárut sem.

Használjunk valamilyen könnyű lencse fajtát, ezek variálhatóak, de az is nagyszerű, ha végig egy fajtánál maradunk meg.
Amit én javasolnék az a könnyű sárga mung dal, vörös lencse vagy zöld mungó bab (egész vagy felezett).
Fehér basmati rízs vagy barna teljes rizs (még jobb).



Próbáljuk úgy fűszerezni a kitcherinket, hogy ne legyen túl vad, mert akkor felkorbácsoljuk az érzékeket, tehát most mértékkel használjunk a fűszereinkből.
Érdemes friss gyömbér és kurkuma gyökeret használni a porított változat helyett, mindkettőt elég ha reszeljük, így nem kell az aprítással bajlódnunk. A gyömbér emésztésünket segíti, hasonló hatásokkal rendelkezik mint a fokhagyma, a kellemetlen szag és a vad íz hiányában. A kurkuma fogyasztása napi szinten ajánlott, mivel vértisztító hatással bír.
Leginkább használatos fűszerek még a cumin mag (római kömény), a koriander mag, és ezek őrölt változata. Mindkettő remek emésztés elősegítő.

Az első napokban tehetünk bele egy kisebb fahéj rudat, nem csak különleges íze, de tisztító hatása miatt is kiválóan funkcionál. De csak mértékkel!

Akkor nézzük az alap receptet 2 személyre egy étkezésre.

100g rizs
100g sárga mung dal
2-3 ek ghee
1 tk cumin mag
1 tk korriander mag (összetörve mozsárban)
1 fél bio citrom leve
korriander zöld
bors
só vagy soya szósz

fahéj rúd (opcionális)
1 szem szegfűszeg (opcionális)
friss gyömbér gyökér
1 tk. őrölt kurkuma (és/vagy friss gyökér)
kevés friss chili

A rizst és a mungo bab-ot alaposan megmossuk, a korriander magot összetörjük, a chilit, ha használunk, kimagozzuk és apróra vágjuk, a friss gyömbért reszelőn lereszelünk, ha használunk friss kurkuma gyökeret azt is lereszeljük.
A ghee-t elkezdjük hevíteni és amikor már elég meleg (nem tud megégni) beletesszük a cumint, a korriander magot, ezeket addig pirítjuk míg illatukat nem érezzük, ekkor hozzáadjuk a chilit, a gyömbért és a kurkumát (ha port használunk akkor azt később adjuk hozzá az ételhez).
rövid idejük pirítjuk a fűszereket, majd hozzáadjuk az alaposan megmosott babot és forró vízzel felöntjük.
Ekkor hozzáadjuk az őrölt fűszereket fahéjat és vagy szegfűszeget, sót, ha használunk.

Mikor már majdnem teljesen megpuhult a bab, hozzáadjuk a rizst, elegendő mennyiségű vízzel felöntjük és jól elkeverjük.
Miközben főzzük a kitcherit mindig figyeljünk oda az elegendő vízmennyiségre.Ha úgy látjuk, hogy a víz kezd elfőni, mindig forró vízzel öntsük fel újra.
A forrásban levő ételnek a hideg víz, olyan mintha vizet öntenénk a lobogó tűzre, a főzés folyamata lelassul, és energia/prána vész el.

Kedvünk és ízlésünk szerint tehetünk a kitcherinkbe zöldségeket, egyszerre ne használjunk 2féle zöldségnél többet, itt is érvényes az a szabály, mint a fűszereknél: ne ess túlzásba!

Tehát lehet használni idényszerű finomságokat: cukkini, brokkoli, zöldbab, zöldborsó, répa, kevés zeller stb.

Ezeket a rizzsel együtt adjuk az ételhez, majd addig főzzük az egészet, míg puha nem lesz.
A babnak nem árt, ha minél tovább fő, így mindenképp elkerüljük azt a lehetőséget, hogy kemény maradjon és nehéz legyen a gyomrunknak.

Amikor kész, friss citrom levével, és, ha nem használtunk főzéskor sót akkor soya szósszal ízesítjük, friss apróra vágott koriander zöldjével díszítjük.



Én könnyűre és szaftosra főzőm, úgy jobban csúszik és finomabb is mintha teljesen szárazra készítjük.

Ne felejtsük el, hogy a kitcheri könnyedén variálható, így az unalom felmerülésének lehetősége teljesen kizárt!

Jó tisztulást kívánok!

A fent említett fűszereket megvásárolhatjuk Budapesten a Szép kis India-ban - Wesselényi utcában, Ázsia - Vámház Krt-i nagycsarnokban és a Mediline-ban.

3 megjegyzés:

  1. Az egyik kedvenc ételem a kitcheri, éppen tegnap gondoltam rá, hogy egyik nap felteszem a blogomra :-)

    VálaszTörlés
  2. Húúúúú, de jól hangzik, azt hiszem pont valami ilyesmire vágytam így a tisztító(fogyó)kúrám (remélhetőleg megváltozott életmódom) 3-ik hetében :) Lencse is van, barnarizs is van itthon, holnap alkotok úgy hiszem :)

    VálaszTörlés
  3. Great blog! Good recipes and pictures!
    http://cookingwithdia.com

    VálaszTörlés