A héten elkezdtem nézelődni Heidi-nél, (kedvenc blogomon), hogy valami karácsonyi apró süti ötlethez jussak. Uncsi már a mézes, és a zserbó, főképp, hogy ez utóbbit nem is szeretem.(talán még nem ettem jót).
Kétféle mellett döntöttem, az egyik a tripla gyömbéres, a másikat még nem árulom el, azt majd a hét közepe felé teszem közzé...
Az idén nálam lesz a Szentesti vacsora, ezért szeretnék valami újdonsággal előrukkolni. Bár szüleim nem biztos, hogy repesni fognak az én modern ízvilágomtól, főleg ami a gyömbért illeti..., vagy talán még is?
Majd meglátom, végül is lesz még más is a terítéken, mint például az elmaradhatatlan mákos és diós bejgli.
Hozzávalók a gyömbéres apró sütihez:
240g Teljes-őrlésű tönköly búzaliszt
4tk őrölt gyömbér
2 db csillagánizs porrá törve (1tk)
1tk szódabikarbóna
fél tk só
120g vaj
60ml nádmelasz
150g nádcukor
120g kandírozott gyömbér
1 tk friss gyömbér -reszelve
2 bio citrom reszelt héja
Nagy szemű nád cukor -a golyók cukrozásához
Ha megvagy, túl vagy a nehezén!
Egy tálba keverd össze a lisztet, őrölt gyömbért, a csillagánizst, szódabikarbónát, és a sót.
A vajat olvaszd fel és add hozzá a melaszt, a cukrot, a friss reszelt gyömbért. Ezt keverd hozzá a liszthez. Add hozzá a citrom héját és a felaprított kandírozott gyömbért.
Egy fakanállal jól dolgozd össze, majd egy teáskanállal adagolva a tenyeredbe, formázz apró golyócskákat.
Sütés előtt a golyócskákat nádcukorba forgatjuk meg.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket kb 2 cm távolságban egymástól. 180°-ra előmelegített sütőbe 7-10 percig sütjük, vagy addig amíg szét nem repednek a sütik.
Isteni illata és kellően pikáns, kissé csípős íze van. Igazi Karácsonyi különlegesség, apró újdonság és meglepetés ízlelőbimbóinknak (és családtagjainknak)!
Istenien néz ki, és biztosan az íze is az! Nagyon jó recept, karácsonyi süti lesz belőle!:)
VálaszTörlésMegcsinálod? Majd írd meg milyen lett! Az enyém nagyon finom :)
VálaszTörlésIgen, megcsináltam, és nagyon finom lett! Picit csípett is, de ezt szeretem a gyömbérben. Szilveszterre is megcsinálom, de dupla adagban, mert gyorsan fogyott!:)
VálaszTörlés