2010. augusztus 8.

Zabos Cukkini fasírt cukkini ágyon - paradicsomos krumplival




Kis kertemből cukibbnál cukibb cukkiniket találni nap mint nap. Jobban szeretem mikor zsenge, és még nem nő túl nagyra, akkor már kicsit száraz és "vén" lesz, szegény jó hamar öregszik, úgy cirka 3-4 nap alatt bálna méretűre nő és kiszárad, ha nem szedjük le.

Jelenleg nagyon megy nálunk, én szinte minden nap eszem, valamikor nyersen is. Csak lemegyek a kertbe, finoman meglibbentem a hatalmas, puha leveleket, meglesem mi bújik meg alattuk...biztosan találok egy szemrevalót, és letöröm a tőről. Nagyon jó érzés, hogy az egy zacskó mag, amit tavasszal vettem összesen 120 Ft-ba került... hamar, és bőségesen behozta az árát :)

Zabos Cukkini fasírt 
hozzávalók 10 db-hoz:
-2-3 kisebb zsenge cukkini
-100g zabpehely
-5ek búzasikér
-3ek tönköly morzsa
-só
-grill fűszer só
-2tk mustár
-friss kakukkfű
víz

 A Cukkini ágyhoz:
-1 nagy cukkini 
-kevés olaj 
-fűszersó
-friss kakukkfű

A zabpelyhet egy tálba tesszük és annyi forró vizet öntünk rá, hogy ellepje, hagyjuk hogy a pehely megdagadjon, és felszívja a vizet. A pehelyhez resszeljük a cukkinit, nagylyukú reszelőn. Hozzáadjuk a fűszereket, jól elkeverjük, és fokozatosan hozzáadagoljuk a búzasikért, annyit adjunk hozzá, hogy gyurható masszát kapjunk (nekem ez 5evőkanál volt, ami attol is függ, hogy mennyire volt vizes a zabpehely.) Keverjük a masszához a tönköly morzsát. Vizes kézzel formázzunk gombócokat és gengéden lapítsuk ki a tenyerünkben, majd forgassuk meg még egy kis morzsában. Kevés olajban süssük őket barnára.
A cukkini ágyhoz a nagy cukkinit (itt már szükség lesz egy nagyobb méretűre) vágjuk vastag karikákra (kb1 cm), minden fasírthoz 2db-ot számoljunk.
Egy másik serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a cukkini karikákat. Ha szeretjük sütés közben szorjuk meg friss kakukkfűvel.Mikor megsült a fasírt és a cukkini karika is, egy nagyobb tálra helyezzük el a cukkiniket tegyünk rá egy fasírtot és a tetejét is takarjuk be egy cukkini karikával.
Nagyon guszta vendégváró vagy könnyű nyári ebéd lehet szeretteinknek!


Paradicsomos krumplipűré: 
-fejenként 2db közepes krumpli
-2-3db friss paradicsom
-só
-1dl tej
-1ek friss házi vaj
-1 maroknyi friss bazsalikom levél

A krumplit hámozzuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A paradicsomokat blansírozzuk, kis kockákra szeljük és a tejjel vajjal együtt a megfőtt krumplihoz adjuk. Sózzuk és turmixoljuk. A bazsalikomot apróra vágjuk, és tálalás előtt a meleg krumplihoz keverjük.

Isteni :)

3 megjegyzés:

  1. hasonló "fasirtot" csináltam patiszonból :) NÁlunk abból van otthon "dömping" :) Kis hagyma, kis füstöltsajt, zsemlemorzsa, cicukacaciki salátával, szintén a kertben termett uborkából :)

    VálaszTörlés
  2. na ma - a változatosság kedvéért - megcsináltam ezt a fasirtot, nagyon jó lett - pattiszonból is :)

    VálaszTörlés
  3. Most akkor patiszonból csináltad? Nekem is van, az is, imádom, a formáját is..., hogy lehet egy tök ilyen szép, mint ez a patiszon? Ma reggelre találtam egy bálna méretű cikkinit is , még nem tudom mi lesz vele, de szerintem ez kerül most megtöltésre(kb 70cm), vagy valami sütiféle!? nyammm....

    VálaszTörlés