Ez a recept is hírlevélben ment csak körbe, nem tudom hányan készítették el, kicsit talán macerásnak tűnhet, de az íz és a az érzés ami azután jön, hogy befaltad...(khmm...azért törekedj a lasssúú evésre és 32-szer legalább rágd meg:D) kárpotól a kevéske időbefektetésér!
A kertben ültettem patiszont, cukkinit és mángoldot, ezeket használtam ehhez az ételhez. Idén nem volt olyan bőséges a termés, eddig összessen két db patiszonom volt, a cukkini is igazán most kezd csak belehúzni. De örülök, hogy sajátkezüleg nevelt zöldségből készülnek a nyári ételek :)
Töltött Patiszon:
1 db közepes méretű Patiszon
1 db sárga vagy zöld cukkini
1 db répa
1 db paradicsom
1 db fehérrépa
mángold levelek
mángold levelek
Jázmin rizs
Tejföl
sajt
sajt
Ízlés szerint tamari szósz vagy só
Indiai fűszerkeverék – (Sonnentor)
1 kiskanál Kurkuma
1 teáskanálnyi Római kömény egész
1 babérlevél
Ghee –tisztított vaj
Bio napraforgó olaj
A zöldségeket apró kockákra vágjuk. Mozsárban megőröljük a koriander magokat.
Olajat hevítünk, mikor már meleg az olaj, hozzáadjuk a római köményt a babérlevelet és a frissen őrölt koriander magot. A római köményt addig pirítjuk míg a kellemes aromája meg nem csapja az orrunkat, ezután hozzáadjuk a kurkumát (fél teáskanálnyit) és az indiai fűszerkeveréket (ízlés szerinti mennyiségben). Kicsit megkavarjuk, majd jöhet a paradicsom és a répa, kicsit dinszteljük majd a már előre forralt vízzel felöntjük. 10perc főzés után hozzáadjuk az apróra vágott cukkinit és félpuhára főzzük.
Ezalatt előkészítjük a Patiszont. Gondosan megmossuk, felül levágjuk a kalapját és kipucoljuk belőle a magokat, majd kanállal kivájjuk a Patiszon húsát, amilyen mélyen csak lehetséges kikanalazzuk a belsejét, hogy elég helyünk legyen a tölteléknek. (vigyázat időigényes !:)
Eközben a már félpuhára főtt zöldségekhez hozzáadjuk továbbá a cukkinit és a Patiszon kivájt húsát.
Fél bögre rizst kevés Ghee-n megpirítunk majd forró vizzel felöntjük, vigyázzunk hogy ne főzzük szét.
Mikor a rizs és a zöldség is kész, a rizst hozzákeverjük a zöldségekhez majd hozzákeverjük a már apróra vágott mángoldot és a tejfölt.
A kapott zöldséges rizottóval megtöltjük a Patiszont és sütőben kb 180-200 C°-on addig sütjük, míg puha nem lesz a Patisszon.
A végén vékony szeletekre vágott mozzarelával beborítjuk vagy reszelt sajttal megszórjuk a tetjét, visszatesszük a sütőbe és addig tartjuk bent míg ropogós nem lesz a sajt.
Nagyon guszta!
VálaszTörlés