2010. augusztus 6.

Töltött patiszon

Két éve már egyszer elkészítettem ezt a receptet. Akkor még nem blogoltam, azt sem tudtam mi fán terem, nomád lány... Viszont volt főzős hírlevelem, amit havonta egyszer küldtem ki, nagy sikere volt, és ha nem ment akkor az emberek reklamáltak :D, de ezt megölte a blogolás...
Ez a recept is hírlevélben ment csak körbe, nem tudom hányan készítették el, kicsit talán macerásnak tűnhet, de az íz és a az érzés ami azután jön, hogy befaltad...(khmm...azért törekedj a lasssúú evésre és 32-szer legalább rágd meg:D) kárpotól a kevéske időbefektetésér!


A kertben ültettem patiszont, cukkinit és mángoldot, ezeket használtam ehhez az ételhez. Idén nem volt olyan bőséges a termés, eddig összessen két db patiszonom volt, a cukkini is igazán most kezd csak belehúzni. De örülök, hogy sajátkezüleg nevelt zöldségből készülnek a nyári ételek :)


Töltött Patiszon:
1 db közepes méretű Patiszon 
1 db sárga vagy zöld cukkini
1 db répa
1 db paradicsom
1 db fehérrépa
mángold levelek
Jázmin rizs
Tejföl
sajt
Ízlés szerint tamari szósz vagy só

Indiai fűszerkeverék – (Sonnentor)
1 kiskanál Kurkuma
1 teáskanálnyi Római kömény egész
1 babérlevél
Ghee –tisztított vaj
Bio napraforgó olaj


Elkészítés:

A zöldségeket apró kockákra vágjuk. Mozsárban megőröljük a koriander magokat.
Olajat hevítünk, mikor már meleg az olaj, hozzáadjuk a római köményt a babérlevelet és a frissen őrölt koriander magot. A római köményt addig pirítjuk míg a kellemes aromája meg nem csapja az orrunkat, ezután hozzáadjuk a kurkumát (fél teáskanálnyit) és az indiai fűszerkeveréket (ízlés szerinti mennyiségben). Kicsit megkavarjuk, majd jöhet a paradicsom és a répa, kicsit dinszteljük majd a már előre forralt vízzel felöntjük. 10perc főzés után hozzáadjuk az apróra vágott cukkinit és félpuhára főzzük.
Ezalatt előkészítjük a Patiszont. Gondosan megmossuk, felül levágjuk a kalapját és kipucoljuk belőle a magokat, majd kanállal kivájjuk a Patiszon húsát, amilyen mélyen csak lehetséges kikanalazzuk a belsejét, hogy elég helyünk legyen a tölteléknek. (vigyázat időigényes !:)

Eközben a már félpuhára főtt zöldségekhez hozzáadjuk továbbá a cukkinit és a Patiszon kivájt húsát.
Fél bögre rizst kevés Ghee-n megpirítunk majd forró vizzel felöntjük, vigyázzunk hogy ne főzzük szét.



Mikor a rizs és a zöldség is kész, a rizst hozzákeverjük a zöldségekhez majd hozzákeverjük a már apróra vágott mángoldot és a tejfölt.
A kapott zöldséges rizottóval megtöltjük a Patiszont és sütőben kb 180-200 C°-on addig sütjük, míg puha nem lesz a Patisszon.
A végén vékony szeletekre vágott mozzarelával beborítjuk vagy reszelt sajttal megszórjuk a tetjét, visszatesszük a sütőbe és addig tartjuk bent míg ropogós nem lesz a sajt.

1 megjegyzés: