2010. július 11.

Tamatar chatni

Tamatar- azaz paradicsom. A vaisnavák gyakran használják ketchup helyett, mivel a ketchup hagymát és ecetet is tartalmaz, ezért ők nem fogyasztják. A Védák szerint az ecet és a hagyma fogyasztása növeli a tudatlanság minőségét (quality of ignorance). Máskülönben a tamatar chatni sokkal finomabb is mint a hagyományos gyári ketchup...!

Chatni-ból rengeteg féle van. Készülhet gyümölcsből, zöldségből a lényeg, hogy mindig rendkívűl erősnek és édesnek is kell lennie egyben.

"A good chutney, Srila Prabhupada said, is so hot you can hardly eat it, but so sweet you can't resist."
 
Hozzávalók:
-8-10 szem érett paradicsom
-4 ek víz
-2 tk fekete mustármag
-2-3 friss zöld chili
-5 db szegfűszeg
-2 db babér levél
-1 fahéj rúd
-1 tk cumin
-2 tk őrölt koriander
-2 ek reszelt gyömbér
-1 tk só
-4 ek nádcukor
-2 ek ghee


A paradicsomokat blansírozás után a vízzel turmixgépben péppé turmixoljuk. 
A chilit félbevágjuk, kimagozzuk és apróra szeljük, a gyömbért megpucoljuk lereszeljük. A ghee-n kipattogtatjuk a mustármagot, majd mikor már lecsengett a pattogás (érdemes eközben fedővel letakarni, nehogy a forró mag az arcunkra, szemünkre pattanjon), hozzáadjuk a cumint, a babért, a gyömbért, az apróra vágott chilit, a fahéj rudat, a szegfűszeget, és az őrölt koriandert. Pár percig sütjük a fűszereket, majd ráöntjük a paradicsomot hozzáadjuk a sót és fedő nélkül 20-30 percig főzzük. Néha megkevergetjük, majd egyre gyakrabban ahogy a chatni sűrűbb lesz. Mikor elfőtt belőle a víz, beletesszük a 4 evőkanál nádcukrot és feljebb vesszük a lángot, kevergetve még 5 percig főzzük.
Mikor kész, kihalásszuk belőle az egész fűszereket. 
Szobahőmérsékleten szervírozzuk. 


Szamószával Isteni előétel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése