2010. július 11.

Szamósza

Régóta próbálkozom a jó szamósza készítésével, többször ettem Indiában, Angliában, és itthon is Krishnás körökben. Ennél kevesebbszer duráltam neki magam az elkészítéséhez, mivel sok időt vesz igénybe. Kedvem mindig volt hozzá, de a végeredmény nem mindig ajándékozott meg az öröm és elégedettség érzésével :) Szóval gyakorlat vezetett odáig, hogy nem csak ami a belsőt, de a külsőt illetően is remekművet sikerült alkotnom.

Szamósza az egyik legnépszerűbb és igen közkedvelt előétel Indiában. Ha egyszer megkóstolsz egy igazi finom szamószát soha többé nem feleded az ízét.
A tésztája ropogós és vékony, a töltelék pedig egy gazdag nyári zöldséges kert kompozíciója a keleti fűszerek bűvöletében.

Hozzávalók 10-12 darabhoz:

A tésztához:
-250g bio fehér tönkölybúza liszt
-fél tk só
-60g ghee
-kb. 100 ml hideg víz

 A töltelékhez:
-fél kg friss cukor borsó
-fél fej karfiol
-2-3 szem újburgonya
-1 tk cumin
-1.2 tk görögszéna mag
-1.2 tk reszelt friss gyömbér
-1 tk kurkuma
-1.2 tk őrölt koriander
-1.4 tk őrölt szegfűszeg
-1.2 tk őrölt fahéj
-2 tk só
-1.4 tk őrölt bors
-4 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
-kb 1l olaj a sütéshez

A szamósza készítését a tésztával kezdjük el. A lisztet egy tálba mérjük hozzáadjuk a sót, összeforgatjuk és elmorzsoljuk az olvasztott ghee-vel.
Lassan, apránként adagoljuk hozzá a vizet és finoman kezdjük gyúrni a tésztát. Lehetséges, hogy nem veszi fel az összes vizet, ezért érzéssel adagoljuk.
A tésztát erőteljessen 5 percig dagsztjuk, majd egy nedves ruhával letakarjuk és míg készül a töltelék, félretéve pihentetjük.


A borsót kifejtjük és puhára pároljuk, majd leszűrjük és félretesszük. A karfiol virágait egészen apróra szedjük szét, vagy le is reszelhetjük nagy lyukú reszelőn. A krumplit mini kockákra szeljük.
Egy nagyobb edényben vagy wok-ban felhevítjük az olajat, mikor már elég meleg beletesszük a görögszéna magot és a cumint, mikor már szépen pirulnak hozzáadjuk a reszelt gyömbért és az őrölt fűszereket, és néhány másodpercig még sütjük őket. Ezután rátesszük a krumplit és 3-4 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a karfiolt és az egészet egyben még 2-3 percig sütjük. Én ennél a pontnál adtam hozzá vizet, mert kezdett lesülni és nagyon száraz volt. Mikor hozzáadtuk a vizet lefedjük és 10-15 percig főzzük, amíg puhák nem lesznek a zöldtségek. Tartsuk rajta a szemünket nehogy leégjen.
Eztán hozzáadjuk a párolt zöldborsót, a sót, és a borst, összekeverjük. A masszának sűrűnek és kissé tapadósnak kell lennie. A tölteléket kiterítjük egy tálcára így ki tud hülni mire elkészítjük a tésztát.


Osszuk a tésztánkat 5-6 egyeforma méretű golyócskára. A kis golyócskákat lapítsuk ki a kezeink közt és nyújtsuk ki 15 cm-es átmérőjű kör alakra, majd vágjuk őket félbe. Törekedjünk hogy a tésztánk ne legyen túl vastag. Majd minden egyes félkörnek az egyenes szélét vékonyan vizezzük be. Ezután a tenyerünkre helyezzük a félkör alakú tésztát, és az egyenes oldalán összehajtjuk, és finoman összenyomjuk, így formálunk belőle egy tölcsért, amit a kezünkben, a mutató és hüvelyk ujjunk között tartva, mintha egy fagyis tölcsért fognánk, megtöltjünk a töltelékkel. Amikor jól megtömtük (ügyeljünk, hogy nehogy kiszakadjon:) tetejét egymásra hajtjuk és alaposan összenyomjuk, hogy sütés közben nehogy szétnyíljon.
Ez igényel némi gyakorlatot és türelmet. Amikor már nagyobb gyakorlatunk lesz a szamósza készítésben szép mintát is tudunk hajtani a tészából.
Ezután bő olajban kisütjük. 


Tipp:

Ha szeretnénk egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni és lefagyasztani, fagyasztás előtt hirtelen forró olajban nagyon rövid ideig süssük elő, majd ha kihült zacskózzuk és tegyük a fagyasztóba. Felhasználáskor a mélyhűtőből egyenesen a forró olajba tegyük, kb 10 perc kell neki mire átsül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése