2009. március 14.

Nagyi Almás Pitéje reformosítva

Nem sok az időm sütni, mert már a költözés elején..., hamarosan pedig a kellős közepén leszek :) sürget az idő, de szeretném kicsit megédesíteni a várakozást, ezért úgy gondoltam még sütök itthon egy almás pitét.

Ez a recept a nagymamámtól származik. Itt teljes egészében követem az eredeti receptet, elhagyva a tojás sárgáját és az alapanyagokból teljeset használok, tehát teljes őrlésű liszt és barna (finomítatlan) nádcukor, a többi alapanyag pedig mind bio. Így is isteni lesz a tésztánk, teljesen fölöslegesnek találom benne a tojást, anélkül is kitűnően össze áll a tészta.
A tölteléknél az almára csepegtetek egy kis citrom levet, majd cukor helyett valamilyen szirupot használok, ez ízlés szerint variálható, de cukrozhatjuk is, ha nem kedveljük a szirupot.



Tavaly ősszel szilvával aztán többször almás és túrós töltelékkel is sütöttem. Szerintem nyáron érdemes kipróbálni friss sárgabarackkal, de őszivel is érdemes! Bízz a fantáziádban :-)

Recept a linzert tésztához:

50dkg teljes őrlésű búzaliszt
20dkg bio nádcukor
25dkg bio növényi margarin
fél tasak bio sütőpor
1 bio citrom reszelt héja
1 poharas bio tejföl (amennyit felvesz a tészta)

A lisztet és a sütőport alaposan elkeverjük. A margarint elmorzsoljuk a liszttel majd hozzáadjuk a cukrot, reszelt citromot és a tejfölt. Összedolgozzuk a tésztát és fél órát pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket.

Almás töltelék:

1kg édes alma
örölt fahéj
juhar vagy bármilyen más szirup amit szeretünk
egy evőkanál friss citrom leve
friss gyömbér gyökér (elhagyható)

Az almát lereszeljük, kicsit kicsavarjuk, hogy ne legyen túl lucskos, összekeverjük a fahéjjal (ízlés szerint sok vagy kevesebb, ki hogyan szereti) citrom levével, frissen reszelt gyömbérrel (elhagyható) és a sziruppal.
Azért nem írok pontos mennyiséget a sziruphoz, gyömbérhez és fahéjhoz, mert mindenkinek más az ízvilága, valamiből vki többet a másik meg kevesebbet rakna, tehát a választás egyéni.

Ezután a tésztánkat két egyenlő részre osztjuk majd kinyújtjuk mindkettőt, egyik lesz a pite alja, másik a teteje :)
Az alját beleszabjuk a tepsinkbe úgy, hogy félig beborítsa az edény oldalát, majd beletesszük a tölteléket ezután ráhelyezzük a tésztánk másik felét, kicsit kell ügyeskedni, néha elszakad a tészta, de nem kell megijedni, lehet kicsit foltozgatni, attól még finom lesz.

Végül megszurkáljuk villával, hogy ne repedjen szét. 180°C fokon 40-45 percig sütjük. Miután kihűlt körbevágjuk a szélét, és közepes kockákra szeleteljük.

Enjoy :)

3 megjegyzés:

  1. Én is kérek! Ez olyan jól néz ki... (bár most épp nem jelenik meg a kép, de már láttam korábban). Ugye tettél félre nekem is? :)

    VálaszTörlés
  2. Sajnos elfogyott :( olyan Isteni lett, rájártam és mindenki kapott belőle aki épp erre járt..., csak Te nem jöttél :(

    VálaszTörlés
  3. :((
    Kénytelen leszel sütni megint :) De akkor ha már én is ott vagyok Veled....

    VálaszTörlés