2009. február 22.

Joghurtos kenyér


Igazság szerint már rég szerettem volna kenyeret sütni. Pár évvel ezelőtt akartam venni egy kenyérsütőt, nem sokkal ezután pont édesanyámtól hallottam, hogy az nem jó, mert így nem lesz benne a kenyérben a Tűz elem, szóval gyorsan le is mondtam róla, és tovább játszottam a kenyérsütés gondolatával ami pontosan két héttel ezelőttre ért be, nem kis hatással volt rám a Párom, aki sokat mesélt az Ő saját kenyérsütős élményeiről, egyébként kiváló pék lehetne belőle, főként mert szeretetét is belesüti-főzi az éppen készülő finomságokba :-) ...Ezek után, mivel én soha nem maradhatok a háttérben, mindenképp bizonyítanom kellett, hogy legalább egy kis cipót össze tudok hozni magam is, még, ha nem is lesz benne a Tűz elem, mert nekem csak hőlégkavarós sütőm van, de legalább kézzel dagasztok.

Amint elhatároztam , hogy összehozom az első kis cipót, rögtön a gondolatom szüleménye lett az a könyv árus akitől a nyugatiban vásároltam egy nagyon olcsó, de kiváltképpen tartalmas kenyérsütős könyvet.
Ebből a könyvből készítettem házilag kovászt is, majd két kovászos kenyeret.

Lassan már kezdem elfelejteni a könyvet és magam kreálok különböző fajtájú kenyereket.

Nincs is jobb elfoglaltság, egy ilyen napsütéses vasárnap délután, mint a kenyérsütés :-) persze ezt lehet, hogy Te nem így gondolod, és igazad lehet, mert én is szeretném kipróbálni a hajnal 5 órai kenyérdagasztást, de még nem sikerült felkellnem hozzá.

A mai kenyér egy joghurtos cipó lett.

Íme a hozzávalók:

30 dkg bio Tönkölybúzaliszt fehér
10 dkg Teljes kiörlésű bio rozsliszt
5 dkg bio zabpehely
5 dkg hántolt napraforgó és vagy szezám mag (kihagyható)
2 dl bio joghurt
2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 tk. só
0,5 tk. nádcukor

A langyos tejben feloldjuk a cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, félreteszzük, mialatt felfut
az élesztőnk jó alaposan összekeverjuk a liszteket, a zabpelyhet, a magokat és a sót

Mikor felfutott az élesztőnk hozzá adjuk a liszes keverékhez, majd lassan apránként hozzá adagoljuk a joghurtot, amit már előre szobahömérsékletűre melegitettünk.
Addig dagasztjuk a tésztánkat, míg szépen elválik a táltól és már nem ragad.
Majd letakarjuk és körülbelül duplájára kelesztjük (30-40perc).
Ezután ismét jól átgyurjuk a tésztánkat és kis cipót formálunk belőle. Kilisztezett tepsire tesszük, a tészta tetejét keresztbe bevágjuk, megkenjük vízzel és forró sütőben 220°C -on 15percig majd 180°C további 30-35 perceig sütjük.
Mikor kész a kenyerünk még fél órán át szobahömérsékleten pihenni hagyjuk.

5 megjegyzés:

  1. Ez fantasztikusan néz ki. Szeretnék egy falatot belőle... mikor lehet? :)

    VálaszTörlés
  2. Mikor legközelebb találkozunk és sütünk együtt:-)

    VálaszTörlés
  3. Számolom a napokat addig... :-)

    VálaszTörlés
  4. A dagasztás nélküli kenyeret mindenképpen próbáljátok ki, nagyon finom. Receptet találtok itt: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/07/tkletes-lukacsos-ropogs-szl-kenyr-ezt.html
    és itt: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/12/majdnem-teljes-kirls-dagaszts-nlkli-bio.html
    de a többi receptjét is érdemes megnézni, mert mindig olyan finomakat főz. :-)

    VálaszTörlés
  5. Ha visszakaptad a géped, nézz be hozzám kérlek és a barátságos bejegyzést keresd! :-)

    VálaszTörlés