2011. június 23.

Levendula szörp


Még mindig rendíthetetlenül nagy kedvencem a Levendula! A közkedvelt Bodza után jöhet a különleges Levendula szörp. Miért különleges? Valószínűleg, mert nem általánosan elterjedt a Levendula szörp vagy szirup...legalábbis ahogy azt felmértem azok között akiknek említettem, hogy Levendula szörpöt készítek. Levendula fagyi után, a szörp, és ezt követi majd a csodás virág, illatos és nyugtató vize is.
Nem tudom mennyit ihatunk belőle, hogy ne aludjunk el tőle :) de az biztos, hogy nagy kedvenc lesz a nyári hőségben, néhány menta és citromfű levéllel megbolondítva.

Hozzávalók 3 liter szörphöz:

40g frissen szedett levendula virág
1,2 kg bio nádcukor
5 bio citrom héja és leve
2l víz

Egy nagy fazékba tesszük a cukrot, a citrom héját és vízzel felöntve addig főzzük míg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor elzárjuk alatta a tüzet és beledobjuk  a levendula virágokat, lefedjük. Mikor kissé lehűlt hozzáadjuk a citromok levét, alaposan elkeverjük és egy éjszakán át állni hagyjuk. Leszűrjük, újra melegítjük míg egyet rottyan. Tiszta üvegekbe öntjük és dunsztba helyezzük.


Isteni hűsítő a Levendula nem mindennapi ízével, de kiváló palacsintára csurgatva, 
és vanília fagylalt önteteként is!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, én már készítettem szirupot is. Krémekbe habokba, sütikhez használom.

    VálaszTörlés