2011. március 18.

Arany Karfiol leves


Ez a leves kétségkívül dél Indiát idézi, a római kömény, az aranysárga kurkuma és a kókusz keverékének Isteni kombinációja.
Ezeken a szürke, borongós, nedves napokon mindig igyekszem valami élénk színű ételt enni, hogy a kedvem törhetetlenül jó maradjon (zárójelben jegyzem meg, hogy ez nem mindig sikerül, de az étel nagyban befolyásolja a kedvünket, ez biztos, mivel hat az elménkre)! Szóval próbálkozzunk még egy kicsit a kitartósággal így a tavasz igazi érkezése előtt, azt hiszem a tél fináléjában vagyunk!

Ez egy nagyszerűen melengető étel, különösképp, ha India ízeire éhezünk.

Hozzávalók:

egy közepes karfiol
2szem krumpli
1ek ghee
2ek cumin (római kömény)
2tk kurkuma
1ek bio kókusz reszelék, vagy friss kókusz reszelve
1l víz
só, bors az ízesítéshez
1szál friss koriander vagy petrezselyem zöldje


A karfiolt apró rózsáira szedjük, és alaposan megmossuk, csöpögtetjük. A krumplikat meghámozzuk és apróra vágjuk.
Egy lábosban felhevítjük a ghee-t, majd hozzáadjuk a cumint, óvatosan kis lángon pirítani kezdjük, de vigyázzunk nehogy odakapjon, mert ha túl sokáig pirítjuk elveszti különleges aromáját.
A lecsöpögtetett karfiol virágait a cuminnal és a kurkumával még 5percig dinszteljük, a kurkuma befogja a karfiolt és gyönyörű sárga látványt nyújt, illata mennyei! A megdinsztelt karfiolból kiveszünk néhány egész pici virágot, félretesszük a leves díszítéséhez. Hozzáadjuk a krumplit.
Majd 1liter forrásban lévő vízzel felöntjük, és sóval, borssal ízesítve puhára főzzük. A kókuszreszeléket kis tálkába tesszük és forró vizzel felöntjük, hogy épp ellepje.
A levest botmixerrel homogénné varázsoljuk (a leves érdekes lesz, mert a cumin magokat is összezúzzuk és ettől intenzívebb ízt kapunk). Hozzákeverjük a vízbe áztatott kókuszt, elkeverjük.

Tálaláskor pár szemet teszünk a levesbe a félretett karfiolból, plusz egy levélke korianderrel, vagy petrezselyem levelével díszítjük.

Fogyasztásakor a cumin különlegesen kesernyés és a kókusz édeskés ízeinek randevúját érzékelhetjük az ízlelőbimbóinkon.

2 megjegyzés: