Régóta szemezgetek a spejzunkban elfogyasztásra várakozó csicsókával, amit anyu kapott egyik páciensétől, és amelyet azóta csak kerülgetünk, mondván, hogy ő nem fogja megcsinálni.
Igazából én sem akartam vele foglalkozni, de most úgy hozta a... minden, szóval minden úgy alakult, hogy itt volt az idő, hogy elkészítsem.
Kicsit egyedül maradtam a nagy házban a hétvégére, és bár kacérkodtam egy pizza rendeléssel, hamar meggondoltam magam :) "még is csak jobban esne egy meleg krémleves, ebben a még mindig cudar télies időben."
Többen már biztosan tudjátok mi az a csicsóka, milyen az íze, és honnan származik...
A szegények krumplijaként is ismert ez az évelő növény, mely a XVII. században terjedt el Európában.
Kicsit hasonlít az articsókára, talán ezért is hívják Jeruzsálemi articsókának, de engem a gyömbérre is emlékeztet.
Rengetegféleképpen elkészíthető és nyersen is fogyasztható.
Rost tartalma 5-6-szor magasabb mint a burgonyáé, ezért kiváló ellenszere a székrekedésnek. Ásványi anyag tartalma magas, továbbá tartalamz B1-B2 és C-vitaminokat, és niacint.
Cukorbetegeknek kiváló inzulinpotló.
Nem is értem, miért "rugdostuk" hetekig a spejzban...
Azt hiszem ennyi elég lesz a csicsóka kedvező oldaláról :), de ha nem elég akkor a http://csicsoka.lap.hu/ oldalon lehet tovább böngészni.
Ami az elkészítést illeti, nagyon egyszerűre vettem a figurát, megmostam a csicsókát, a kis gumói közé nagyon beült a föld, ezt elég nehéz volt tisztára mosni, legjobb, ha zöldségmosó kefét használunk.Majd a pucolással bajlódtam még egy keveset, mert csupa girbe gurba..., mikor végre teljesen megtisztítottam egyszerűen kis karikákra vágtam fel.
Használtam egy szem burgonyát is, ez már egy szokás minden krémlevesbe teszek.
A fűszerezést is nagyon egyszerűen oldottam meg, csak fűszeres sót tettem a főzőlébe, ezzel puhára főztem a csicsókát és a krumplit, majd botmixerrel simára turmixoltam és tejszínt adtam hozzá amivel visszatettem a gázra és még egyszer felforraltam.
Ez idő alatt egy reggelről maradt fél zsemlét sajttal megraktam, és a grillben pirosra pirítottam, krutonnak.
Majd a kész forró levest a krutonra mertem, összeaprított petrezselyem és póráhagyma keverékével megszórtam.
Isteni lett, ami alatt mindig azt értem, hogy olyan kimondhatatlanul jól esik mikor legurul a torkomon és végig melegíti a testem.
Kár, hogy nem tudtam senkivel sem megosztani, így egyedül kellett élveznem ezt a különleges, számomra még újszerű, édeskés ízt.
Én is rákattantam mostanában a krémlevesekre: zeller, lencse, sárgaborsó... imádom :)
VálaszTörlésNahát... én eddig azt hittem, h a csicsóka = édesburgonya, de az nem így néz ki, és narancssárga belseje van... :)))
VálaszTörlésAz édesburgi az valóban narancssárga, én is imádom :) de a csicsókát hívják a szegények burgonyájának is..gondolom mert olcsó (?) hm. DE a csicsóka is édeskés ízű, viszont a pucolása kész kínszenvedés. :D
VálaszTörlés