2010. január 5.

Gyömbér-citrom-méz

Az ünnepek alatt nagyon meg voltam fázva, a testem így akarta közölni a világgal, ami a lelkemben ment végbe. Bedugult orrommal és szörcsögő hangommal jeleztem a külvilág felé, hogy "hagyjatok békén!"...Felkelni sem volt kedvem, és egyáltalán nem bírtam az ünnepre még gondolni sem.
De az nagyon zavart, hogy nem kapok levegőt az orromon, aztán két nap után megelégeltem, és bármi is legyen ez, szimpla megfázás, vagy tényleg jelez a testem, hogy a lelkem odabent nagyon nyűgös, össze kellett szedjem magam.

Hamar eszembe jutott egyik kedvenc téli italom a gyömbéres-citromos-mézes tea, ami szinte azonnal segít, és nem csak akkor, ha betegek vagyunk, de megelőzésre, immun erősítésre is tökéletes gyógyír.
Ha szeretjük a gyömbért akkor kifejezetten élvezetes az enyhe csípőssége, amit fokozhatunk, kizárólag felhasznált gyömbér mennyiségtől függ a teánk erőssége.
Ayurvéda szerint a gyömbér tűz a testnek, ezzel a tüzességgel kivalló emésztési problémákra,  tisztítja az ereket, és szerintem a magányos szívet is megmelengeti.

Egy kis darabka, vagy igényeinknek megfelelő mennyiségű, friss gyömbér gyökeret egy kiskanálnak az élével lehámozunk, így a legkönnyebb és valóban csak a héj fog lekerülni.
Ha friss és jó minőségű a gyömbérünk akkor lédús, és erős illata "orrba tűnő" lesz.
lereszeljük a gyömbért egy kis hőálló tálkába, vagy kancsóba, majd forró vízzel leforrázzuk és lefedve hagyjuk lehűlni annyira, hogy képes legyen befogadni a citromot és a mézet anélkül, hogy károsítaná azok jótékony hatását.
Mikor már iható, de még elég meleg egy egész citromot facsarunk bele (a tea mennyiségtől függően, tehát egy pohárkányiba nem facsarunk bele egy egész citromot, mert az ihatatlan lesz), és mézzel édesítjük, ezt is ízlés szerint.
Ha nagyon nem tudjuk elképzelni, hogy mennyi mennyiséghez adjunk 1 egész citrom levét, akkor javaslatom az, hogy kb 1 liter teához számoljuk az egy egész citromot, de szerény véleményem szerint ez tényleg a mi vagy családunk ízlésétől függő dolog.



Lassan kortyolgatva felmelegít, kidugítja az orrot, legjobb utána vagy még vele bebújni a meleg ágyba és nagyot izzadni, mert tabletták helyett abban is segít.

Másnapra a jobban-lét garantált!
Boldog, egészségben teljes új esztendőt kívánok mindenkinek!

6 megjegyzés:

  1. Nekem is a kedvenc téli italom! A legjobb gyógyszer ebben az időszakban.

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon szeretem :) Kis naranccsal is lehet "bonyolitani" :)

    VálaszTörlés
  3. Én eddig csak "hidegen" élveztem ezt nyáron, de most hogy eszembejuttattad megcsináltam melegen is. Nagyon jól esett, finom volt! Köszi! :o)

    VálaszTörlés
  4. Parvati, a gyömbérteát én is nagyon szeretem, melegen, hidegen mindegy. Örülök, hogy visszatértél közénk és megint főzőcskézel!:))

    VálaszTörlés
  5. Nézz be hozzám légyszives!:))

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, nagyon kedves vagy!
    És mit kell tennem most?

    VálaszTörlés