2009. december 13.

Mazsolás golyó



Így karácsony előtt 10 nappal, mindig rengeteget sürgünk forgunk a konyhában, elsőként az apró süteményekkel, kekszekkel szoktuk kezdeni.
És körülbelül ilyen tájban már gyűlnek a finomságok, melyeket különböző dobozkákba rejtünk a nagy ünnep előtt, hogy majd aznap elővéve, helyes tálcákra, tányérokra rakva őket, brillírozzunk a vendégeink előtt, és bizonyos, hogy így is lesz, az egész rokonságot elkápráztatjuk!

Nos, ezt a finomságot is nyugodtan szervírozhatjuk az ünnepek alatt, meg fogja állni a helyét a mézes és a beigli mellett.

Amire szükségünk lesz:

75g mazsola
50g sótlan dióféle, akárcsak: dió, mandula, földimogyoró
50g vaj
25g kókuszreszelék

A mazsolát mixerrel összenyomjuk, majd egy tálba tesszük. Ez a legnagyobb kihívás, mert a mazsola ráragad a forgó fejre és az nem bír forogni, ezért gyakran meg kell állnunk és kanállal leszednünk.
A mandulát (azt használtam) ha nem pucolt, akkor megszabadítjuk a barna héjától, mégpedig úgy, hogy leforrázzuk és pár percig állni hagyjuk a forró vízben, majd könnyedén kinyomjuk őket a héjból, amikor ez megvan, apróra vágjuk fel, ezután adjuk hozzá a mazsolához.
A vajat olvasszuk fel és adjuk a keverékhez. Az egészet jól dolgozzuk össze.

A kókuszreszeléket terítsük el egy tálcán, majd a masszánkból formázzunk kis (tényleg kicsit,mert elég tömény) golyókat és hempergessük meg a kókuszban.

Érdemes lehűteni, így a vaj megdermed és nem lesz olyan zsíros hatása fogyasztás közben.



És néhány variáció azoknak akik mindig szeretnek kicsit másként dolgokat, vagy éppen nem szeretik az aktuális hozzávalókat!
-A vajat helyettesíthetjük tahini (szezám) krémmel, vagy földimogyoró krémmel.
-Ha nem szeretjük a mazsolát, helyettesítsük 2 evőkanál mézzel és duplázzuk meg a kókusz mennyiségét.
-Adj hozzá egy fél kanál reszelt citrom héjat, pikánssá teszi ;-)
-Pirítsd meg a kókuszt mielőtt meghempergeted a golyócskákat.
-Ha nem szereted a kókuszt, ez esetben megforgathatod a golyókat tiszta kakaó porban, vagy carob -ban.

Jó hempergetést! Éljen a borzos-édes mazsis golyó! És a fehér karácsony :))

2 megjegyzés: