2011. február 13.

Cardamom szív

Kútfőből született ma délelőtt ez a fűszeres, ropogós aprócska szív. Valentin napra sem késő elkészítened, mert nagyon hamar készen van.


Szüleimnek vittem Valentin napra, mert tudom, hogy délutánonként kávéhoz szeretnek kekszet rágcsálni, és ez egy különleges darab, nem túl édes, viszont annál érdekesebb a cardamom nem mindennapi íze miatt.
Születésnapi vendégségbe voltam hivatalos ma délután, és ez volt az első ok amiért nekiálltam sütni, a tegnapi főző műhely után ez amúgy nem lenne jellemző rám :)))

Hozzávalók:
200g bio graham búzaliszt
100g zab vagy rízs pehely
80g házi vaj
80g nádcukor
1tk bio sütőpor
0,5tk őrölt gyömbér
2tk őrölt cardamom
kb 1-1,5dl tej
3-4 sáfrány


A lisztet, pelyhet, sütőport és a fűszereket összekeverem majd a vajjal elmorzsolom. A tejet a cukorral és a sáfránnyal felmelegítem (ne legyen forró, csak épp, hogy elolvadjon benne a cukor).
A cukros, sáfrányos tejet hozzáöntöm a száraz anyaghoz, és összegyúrom. Akkor jó, ha nem túl nedves, de nem is száraz, könnyen gyúrható masszát kapok. Ezután kb. pingpong labda méretű golyókat gyúrok, tenyeremben kilapítom és egy szív alakú formával kiszaggatom. Sütőpapírral borított sütőbe rakom a kis szíveket. 180°-ra (hőlégkeverős) előmelegített sütőben 15-20 perc alatt ropogós, aranybarnára sütöm.

Nem számoltam meg, hogy a fenti adagból mennyi született, de ez attól is függ, hogy Te milyen formát és milyen vastagságot választasz. Kilapíthatod egész vékonyra is...:)))

2 megjegyzés: